Nieuws

Stichting Cools ontmoet 'Harrie den Haon'

Door Peter van Oirschot

TILBURG - Op maandag 18 december verzorgt Stichting Cools een avond over het Tilburgs dialect, naar aanleiding van het succesvolle prentenboek 'Harrie den Haon van den Haajkaantsebaon'.

De avond duurt van 20.00-21.30 uur en vindt plaats in Paradox, Telegraafstraat 62 in Tilburg. De entree bedraagt 6 euro.

Joep Trommelen spreekt dan met de makers van 'Harrie', kinderboekenschrijver Erik van Os en illustratrice Marieke Coenen. Het boek is uitgegeven door de Tilburgse uitgeverij Zwijsen en de Stichting Tilburgse Taol.

Erik van Os, die sinds 1990 een schrijversduo vormt met Elle van Lieshout, bedacht de tekst voor het boek in dichtvorm. Hij maakt teksten voor leesmethodes, liedjes, boeken en andere gedichten voor verschillende uitgeverijen. De in Tilburg woonachtige Marieke Coenen maakte de gedetailleerde prenten met veel Tilburgse elementen zoals woongebouw Westpoint en het beeld van koning Willem II. Ook een impressie van de kermis ontbreekt niet.

Van Os zal die avond samen met Ad van Dongen tevens een lied over Harrie den Haon ten gehore brengen.

Bijzondere positie

Taalkundige en voorzitter van Stichting Tilburgse Taol, Tim van der Avoird, gaat met Trommelen in gesprek over het werk en de missie van de stichting en de totstandkoming van het boek over Harrie. In dat gesprek komt tevens de bijzondere positie van het Tilburgse dialect aan de orde. Tilburgs is 'hot' en lijkt minder onder de teloorgang van het dialect te lijden dan andere dialecten.

Daar zal ook taalkundige Yoïn van Spijk vervolgens zijn licht over laten schijnen. Hij verrichtte onder andere onderzoek naar de ontwikkeling van het dialect in de Langstraat en verdiepte zich het afgelopen jaar in het Tilburgs. Van Spijk zal in de zaal een klein 'onderzoek' over het Tilburgs houden onder het publiek.

Nadat Trommelen zijn gasten heeft geïnterviewd krijgt het publiek ruimschoots de kans om met de gasten en met elkaar in gesprek te gaan.

Meer informatie: http://stichtingcools.nl

|Doorsturen