Nieuws

Studiedag Noord-Brabants Archeologisch Genootschap

Door Peter van Oirschot

ALPHEN - Het Noord-Brabants Archeologisch Genootschap (NBAG) organiseert op zondag 7 mei samen met Brabants Heem de archeologische voorjaarsstudiedag in Den Heuvel, Heuvelstraat 5 in Alphen. Het thema van deze studiedag is: 'Westelijk Noord-Brabant in het Malta-tijdperk. Nieuwe synthese over de bewoningsgeschiedenis van het westelijk deel van Noord-Brabant'.

Wat heeft het archeologisch onderzoek dat in de periode van 1997-2013 in westelijk Noord-Brabant is uitgevoerd allemaal opgeleverd? De afgelopen jaren is er veel opgegraven. Allerlei ontdekkingen zijn gedaan en die zijn in honderden rapporten beschreven. Om die nieuwe informatie bijeen te brengen, is in het kader van het onderzoeksprogramma Oogst voor Malta een studie uitgevoerd. De resultaten, gebaseerd op 477 rapporten, zijn in een indrukwekkende synthese van ruim 500 pagina's verwoord. Het rapport is onlangs verschenen en gratis te downloaden.

Tijdens de voorjaarstudiedag worden allerlei aspecten rondom deze synthese voor het voetlicht gebracht. Wat is de aanleiding en achtergrond van het onderzoek? Hoe zien de auteurs de ontwikkeling van het landschap en de wordingsgeschiedenis? Welke ontdekkingen zijn echt spectaculair te noemen? Hoe steekt westelijk Noord-Brabant af tegen de zuiderburen in de Antwerpse Kempen? De antwoorden op deze en andere vragen zullen op interactieve wijze de revue passeren.

De kosten voor deelname bedragen € 25,- per persoon, te betalen in de zaal. Bij deze prijs is koffie, thee en een lunch (soep en broodjes) inbegrepen. In verband met de lunch is het noodzakelijk om u vóór 1 mei aan te melden via e-mail nbgarcheologie@Gmail.com

Vanaf 10.00 uur is de ontvangst van de gasten. Het programma start om 10.30 uur.

|Doorsturen