Nieuws

Taken van een beul

Door Peter van Oirschot

TILBURG - Martelbanken, terechtstellingen, galgenvelden, de onbarmhartige rechter en uiteraard de beul. Deze ingrediënten vormen de basis voor een lezing van Erik-Jan Broers op 17 januari. Centraal staat de vraag hoe criminele mannen en vrouwen in vroeger tijden werden berecht en gestraft. En wat blijft er dan overeind van de voorstelling die wij daarvan hebben?

Moord, verkrachting, incest, brandstichting en landloperij, het is van alle tijden. In de middeleeuwen werden korte metten gemaakt met dergelijke overtredingen. De barbaarse methoden van strafvervolging komen op ons, ‘moderne’ mensen, vreemd en wreed over. Toch kan dit verhaal genuanceerd worden.

Tijdens de lezing zal Broers stilstaan bij de wijze waarop het rechterlijk apparaat destijds functioneerde, wat haar bevoegdheden waren, welke positie de verdachte in een strafproces innam en aan welke verhoormethoden hij kon worden onderworpen. Hiervoor gebruikt Erik-Jan concrete strafprocessen die in voorbije eeuwen voor de schepenbank van Tilburg hebben gediend. Op deze manier laat hij het oude strafrecht herleven.

Erik-Jan Broers doceert rechtsgeschiedenis aan Tilburg University. Daarnaast blogt hij en publiceert hij regelmatig over de geschiedenis van de criminaliteit. Zoals in het boek ‘Rabauwen, vagebonden en lediggangers’ waarin hij aan de hand van concrete strafprocessen vertelt over de manier waarop mensen in de middeleeuwen werden berecht. Zijn vele blogs over tal van andere onderwerpen werden gebundeld in ‘Vijftig verhalen vol vrolijk verdriet.

De lezing is op donderdag 17 januari van 20.00-22.00 uur en vindt plaats in het Regionaal Archief Tilburg aan de Kazernehof 75. Niet leden betalen €4,00 entree, de koffie is gratis. Parkeren is mogelijk achter het Duvelhok (ingang Dunantstraat).

|Doorsturen