Nieuws

Tentoonstelling over bevrijding Goirle

Door Petra Jansen

GOIRLE - In de komende weken herdenken we het feit, dat Goirle 75 jaar geleden werd bevrijd. Dat gebeurt onder meer met een bijzondere expositie.

De laatste maand van de bezetting, oktober 1944, was een bijzonder zware tijd vanwege de vele, heftige beschietingen, met veel slachtoffers en grote materiële schade tot gevolg. Granaten sloegen rechts en links in, en door de straten reden Duitse tanks. Poppel was al op 4 oktober bevrijd, en de verwachting was, dat de geallieerden nu ook spoedig naar Goirle zouden doorstoten. Dat gebeurde ook…bijna! Op donderdag 5 oktober trok een bataljon van de 146e Brigade op naar Goirle, maar de Duitsers boden fel weerstand. Bij de brug over de Leij bij de Hoge Vonder strandde de Engelse aanval. De Duitsers wisten de Engelsen zelfs terug te dringen. Het zou nog weken duren eer Goirle werd bevrijd.

Tentoonstelling

Die moeilijke weken worden treffend verwoord in de dagboeken van enkele Goirlenaren. We lezen mee met juffrouw Henriëtte Rensen (onderwijzeres), met Wim van Boxtel (de dichter VABO), met de fraters, en met broeder Petrus (Jan Huijsmans). Ze beschrijven de gebeurtenissen, en hun gevoelens daarbij. Hun getuigenissen maken deel uit van een breed opgezette tentoonstelling over de bevrijding van Goirle, die vanaf zaterdag 5 oktober te zien is in de gebouwen van het Heem, Nieuwe Rielseweg 41-43. Deze expositie is een van de diverse activiteiten die worden georganiseerd rond de herdenking van de oktobermaand van 1944. De tentoonstelling is te bezoeken op de volgende dagen: de zaterdagen 5, 12 en 19 oktober, en de zondagen 6, 13, 20 en 27 oktober. De toegang is gratis. De openingstijden zijn steeds van 14.00 uur tot 16.30 uur.

Wandeling

Op 13 en 20 oktober kunnen belangstellenden deelnemen aan een wandeling door Goirle waarbij verschillende locaties worden bezocht die van betekenis waren bij de bevrijding van Goirle. Ter plekke wordt uitgelegd wat er daar is gebeurd. De deelname is gratis. Alleen is het gewenst om voor die wandeling aan te melden via secretariaat@heemkundekring-goirle.nl.

Wapenbroeders

Niet alleen het Heem, ook de Bond van Wapenbroeders, afdeling Midden-Brabant, is actief betrokken bij de herdenking. Hun activiteiten richten zich vooral op 26 oktober, en vinden plaats in het cultureel centrum Jan van Besouw.

|Doorsturen