Nieuws

Tilburg Culinair sterk vernieuwd

Door Peter van Oirschot

TILBURG - De 28ste editie van Tilburg Culinair wordt gehouden van 27 tot en met 30 september op het Louis Bouwmeesterplein in het centrum van de stad.

Deze locatie wordt na de succesvolle première van vorig jaar wederom gebruikt, maar dat betekent niet dat de organisatie nu rustig achterover leunt en op routine doorgaat. Integendeel. Tilburg Culinair is met een gala-avond, een sterrendiner, een vernieuwde inrichting van het plein en een eigen kookboek volop in beweging en voor de toekomst zijn er nóg meer ambities. Wij willen voorop lopen in alles wat te maken heeft met culinaire beleving en daarmee een zo breed mogelijk publiek aanspreken, verwoordt voorzitter Ton van der Aa de toekomstplannen van de organiserende stichting.

Sterrenchef

De belangrijkste veranderingen dit jaar hebben betrekking op de inrichting van het terrein en het programma voor de openingsavond voor sponsors. Het terrein wordt deze editie volledig uitgevlakt, zodat geen enkel opstaand stoeprandje de feestvierders nog kan hinderen. Ook het weer zal geen roet in het eten gooien, want het hele terrein wordt overkapt met een transparant dak.

De donderdagavond is dus helemaal anders. De Amsterdamse sterrenchef Onno Kokmeijer zorgt samen met de Tilburgse chef-koks van de deelnemende restaurants voor een sterwaardig viergangendiner. Na het diner gaan de stoelen en mooi gedekte tafels aan de kant, om plaats te maken voor een heuse gala-avond, waar de heren verschijnen in smoking en de dames zich feestelijk chic kleden. Topacts zoals de bekende groep OG3NE maken het plaatje compleet.

Deze donderdagavond nieuwe stijl past bij het streven van de organisatie om te blijven innoveren én om diverse bevolkingsgroepen aan te spreken. Tilburg Culinair hoort bij de stad en wil binnen die stad voorop blijven lopen in alles wat te maken heeft met culinaire beleving en sfeer. In dat plaatje past ook het uitbrengen van een kookboek, in samenwerking met het Brabantse initiatief `We Are Food '. Brabant is dit jaar de Europese regio van de gastronomie en `We Are Food 'geeft daar invulling aan door gezond en goed eten te propageren en te stimuleren. Die doelstellingen sluiten naadloos aan bij de ambities van Tilburg Culinair.

Hele jaar door

Waar de gala-avond zich vooral richt op zakelijk Tilburg, daar is het kookboek juist bedoeld voor een breed publiek. In het kookboek zijn recepten opgenomen van alle chef-koks van de deelnemers aan Tilburg Culinair 2018. Zij laten zien dat je met betrekkelijk eenvoudige, betaalbare en lokale ingrediënten ook gezond en goed kunt koken, legt Van der Aa uit. Het speciale kookboek is binnenkort verkrijgbaar via de organisatie van Tilburg Culinair.

Het kookboek verschijnt als het culinaire evenement al voorbij is. Ook dat past binnen de toekomstvisie van de organisatie. Zij wil zich in de toekomst namelijk niet langer beperken tot vier dagen feest in september, maar het hele jaar door aanwezig zijn in de Tilburgse culinaire wereld. Dat er daarnaast ook aandacht blijft voor sociale projecten, blijkt onder meer uit het traditionele ontbijt voor de stichting Eet met je hart, dat ook dit jaar weer op zaterdagochtend wordt geserveerd aan tientallen eenzame ouderen uit de regio Tilburg.

www.tilburgculinair.nl

 

|Doorsturen