Nieuws

Tilburg decor voor openbare beëdiging

Door Peter van Oirschot

13 Lichte Brigade

TILBURG - Nieuwe militairen van het 17de Pantserinfanteriebataljon Garderegiment Fuseliers Prinses Irene uit Oirschot worden op 27 oktober traditioneel beëdigd in Tilburg. Na de beëdiging reiken oud-strijders het invasiekoord uit aan de beëdigde militairen en militairen toegevoegd aan de eenheid voor de Mali-missie. De ceremonie vindt plaats in het Vrijheidspark aan de Bisschop Zwijssenstraat in Tilburg. Voorafgaand aan de uitreiking houdt wethouder Hans Kokke van de gemeente Tilburg, gastheer bij deze openbare ceremonie, een toespraak.

Om de herinnering aan de invasie van Normandië in stand te houden, wordt het invasiekoord aansluitend traditiegetrouw 'nat' gemaakt: de militairen marcheren naar de nabijgelegen Piushaven en nemen daar een frisse duik om het koord in te zegenen. Met deze koorduitreiking geeft het regiment zichtbaar invulling aan haar tradities en bevestigt de band met de gemeente Tilburg en in het bijzonder hun oud-strijders van de Koninklijke Nederlandse Brigade Prinses Irene.

Tilburg is een Vaandelplaats van het Garderegiment Fuseliers Prinses Irene. De Koninklijke Nederlandse Brigade Prinses Irene heeft in oktober 1944 vanuit Hilvarenbeek samen met eenheden uit het Verenigd Koninkrijk zware slag geleverd om Tilburg te bevrijden. Uiteindelijk is men hier op 27 oktober 1944 in geslaagd.

|Doorsturen