Nieuws

Tilburg doet mee aan Orange the World

Door Petra Jansen

TILBURG - Tilburg kleurt oranje om aandacht te vragen voor de bestrijding van geweld tegen vrouwen.

Tilburg doet dit jaar actief mee met de wereldwijde Verenigde Naties campagne `Orange the World¿ van 25 november t/m 10 december. Met deze actie wordt aandacht gevraagd voor de bestrijding aan geweld tegen vrouwen. In dit kader presenteren Feniks Emancipatie Expertise Centrum en de gemeente Tilburg: `Orange Tilburg¿. Naast het oranje kleuren van zowel Feniks als het gemeentegebouw tijdens deze periode worden er ook twee thema-avonden gewijd aan Orange Tilburg. Feniks start op dinsdagavond 3 december om 20.00 uur in het Dulvelhok met een bijzondere avond die in het teken staat van het betrekken van mannen bij de bestrijding van geweld tegen vrouwen.

Mannenprobleem

Geweld tegen vrouwen is een heel groot probleem: bijna de helft van alle vrouwen in Nederland krijgt hiermee te maken. Vaak wordt dit als een probleem beschouwd waarvan de oplossing bij vrouwen zelf ligt, bijvoorbeeld door het volgen van een weerbaarheidstraining of zelfverdedigingscursus. Maar eigenlijk gaat het hier om een mannenprobleem: 9 van de 10 daders van geweld tegen vrouwen zijn namelijk mannen. Eerder dit jaar organiseerde Feniks vanuit haar mannenemancipatieproject `Mans Genoeg¿ al een succesvolle thema-avond hierover in de Kennismakerij. Op 3 december zal het Duvelhok podium zijn voor mannen die zich uitspreken tegen geweld tegen vrouwen.

Gasten

Hoofdgasten zijn Jacques en Wanda Beemsterboer met hun lezing 'Mam, ik bel je zo terug'. Hun dochter Nadine werd 13 jaar geleden op gewelddadige wijze van het leven beroofd door haar ex-vriend. Jacques bezoekt nu gevangenissen om met daders in gesprek te gaan over de gevolgen van excessieve geweldsdelicten. Daarnaast lezen o.a. de bekende Tilburgse mannen Frans van der Meer en Arijan van Bavel verhalen voor van Tilburgse vrouwen die geweld hebben meegemaakt. De inloop start om 19.45 uur, iedereen is welkom en toegang is gratis.

Sekswerkers

De gemeente Tilburg en Sterk Huis sluiten Orange Tilburg af met een bijeenkomst over geweld tegen sekswerkers in Club Smederij op dinsdag 10 december om 17.30 uur (inloop met eten, aanmelden verplicht). Ruim driekwart van de sekswerkers ervaart seksueel geweld; van intimidatie, ongewenste seksuele diensten tot aanranding en verkrachting, zo blijkt uit onderzoek. In het Prostitutiebeleid dat dit jaar door de gemeente Tilburg is vastgesteld is veel aandacht voor de verbetering van de positie van sekswerkers en het tegengaan van misstanden. In deze bijeenkomst met presentaties en ruimte voor debat staat de vraag centraal hoe we dit geweld samen tegen kunnen gaan.

|Doorsturen

Tilburg in Beeld