Nieuws

Tilburg gaat onderzoek doen naar zelfwoningsplicht

Door Silvester Klaasman

TILBURG - De gemeente gaat een onderzoek instellen naar de mogelijkheid om een zelfwoningsplicht in te voeren. Een zelfwoningsplicht kan dienen als stok achter de deur om te voorkomen dat woningen opkopen en vervolgens tegen de hoofdprijs verhuren.

DOOR SILVESTER KLAASMAN

“In een aantal grote steden zijn ze al aan het onderzoeken hoe een dergelijke zelfwoningsplicht ingevoerd kan worden”, zegt indiener van de motie Bea Mieris van de PvdA. “Daarbij moeten wat uitdagingen onder de loep worden genomen. Zo wil je bijvoorbeeld beleggers uitsluiten, maar ouders die een huis kopen voor hun kind wil je wel die mogelijkheid geven.”

Balans

Het invoeren van de zelfwoningsplicht kan de huizenmarkt in het Tilburgse weer meer in balans brengen. “Je ziet dat vooral mensen met lagere en middeninkomens zijn aangewezen op de vrije sector voor een woning. Als je meer verdient kun je makkelijker een huis kopen, terwijl huren in de vrije sector juist duurder is. Dat is een probleem. Bovendien kunnen beleggers altijd meer geld voor een huis bieden dan starters. De zelfwoningsplicht is een goede troef om die praktijken te voorkomen.”

De verwachting is dat het onderzoek in 2020 van start gaat “we moeten wachten tot de onderzoeken die in de grote steden lopen, duidelijkheid brengen. Als die duidelijkheid er is, kunnen we hier ook stappen gaan zetten”, besluit Mieris.

|Doorsturen

Tilburg in Beeld