Nieuws

Tilburg heeft lekkerste kraanwater van Nederland

Door Peter van Oirschot

AMSTERDAM - Op Wereldwaterdag is Tilburg uitgeroepen tot winnaar van de KRNWTR Awards 2019 voor het lekkerste kraanwater van Nederland.

Een deskundige jury en het publiek uit het hele land proefden en beoordeelden kraanwater uit 20 grote Nederlandse steden en vijf gebottelde mineraalwaters. Zwolle heeft de Zilveren Kraan gewonnen, Leeuwarden de Bronzen Kraan. Lelystad en Den Bosch complementeren de top 5. De Publieksprijs is gegaan naar Leeuwarden en de Gebakken Water Award is in de wacht gesleept door het mineraalwater van Bar le Duc.

Marike Bonhof, directielid van Vitens, zei het na het in ontvangst nemen van de publieksprijs: 'kiezen voor kraanwater is de gemakkelijkste manier om duurzaam te doen. Ons kraanwater komt onverpakt uit de kraan en is duurzaam, gezond en lekker. Wij zijn blij dat Zwolle en Leeuwarden in de prijzen zijn gevallen. Uiteindelijk komt het beste water van dichtbij, namelijk uit je eigen kraan.'

Het Tilburgse kraanwater kreeg van de jury en het aanwezige publiek een 7,4. De jury omschrijft het Tilburgse kraanwater als 'erg aangenaam' en 'fris en mild, met een lange afdronk'. De onafhankelijke jury bestond uit Esmee Langereis (wijnjournalist), Marielle Thiadens (watersommelier), David Deijmann (kok bij restaurant Choux), Jose Mollura (koffiebrander bij Moyee Coffee), Almer Cremer (bierbrouwer bij De Eeuwige Jeugd) en Job Boodt (koffie expert van Bocca). Tilburg lost Haarlem af, die winnaar was van de vorige editie.

Niet eerder zijn er zoveel waters tegelijk geproefd. De verkiezing van het lekkerste kraanwater van Nederland werd dit jaar voor de tweede keer in de Beurs van Berlage in Amsterdam door KRNWTR georganiseerd. Niet eerder werden er uit zoveel verschillende plaatsen in Nederland waters geproefd. 'Juist met het oog op Wereldwaterdag vandaag, vragen we meer aandacht voor de hoge kwaliteit van ons kraanwater. Het Nederlandse kraanwater is lokaal, duurzaam en gezond, waar we met recht trots op mogen zijn. Alle waters kregen een ruime voldoende en de meeste scoorden beter dan de dure mineraalwaters', zegt Tom Niekamp van KRNWTR.

Kraanwater is beter voor het milieu dan mineraalwater, maar smaakt het ook beter en proef je het verschil? Door Spa Blauw, Chaudfontaine, Sourcy, Bar le Duc en Evian op te nemen in de smaaktest heeft KRNWTR dat ook proberen te achterhalen. Voor 100% van de proevers was het niet mogelijk om alle 5 mineraalwaters eruit te pikken. Ook bij het zestallige expert panel lukte het niet precies om aan te geven wat mineraalwater was. Het is daarom veilig om de conclusie te trekken dat mineraalwater uit plastic flessen niet anders en zeker niet beter smaakt dan kraanwater.

|Doorsturen