Nieuws

Tilburg kleurt rood dit weekend

Door Caroline van de Oetelaar

TILBURG - Dit weekend van 23 tot en met 25 augustus zijn de Redhead Days in Tilburg. Het evenement - waar ook mensen met een andere haarkleur dan rood van harte welkom zijn - belooft een waar spektakel te worden. De editie van 2017 in Breda kende rond de 40.000 bezoekers.

Redhead Days

Daphne Gronsveld, ambassadeur van Redhead Days in Tilburg, is blij dat het evenement nu voor het eerst in Tilburg plaatsvindt.

“We merken dat de gemeente en de ondernemers in de binnenstad ons met open armen ontvangen”, zegt Gronsveld. “Zo wordt er bijvoorbeeld een pubcrawl georganiseerd en de deelnemende kroegen worden voor de herkenbaarheid allemaal rood gemaakt aan de voorkant. Ook wordt er een hoop geadverteerd door de gemeente. Dat geeft allemaal aan dat de mensen hier op ons zitten te wachten.”

Gronsveld, die een eigen kapperszaak heeft, kijkt dan ook al tijden uit naar de bijeenkomst. “Mensen met rood haar zijn zich vanaf hun jeugd al heel bewust van hun afwijkende haarkleur. Mede daarom is het zo bijzonder om met mensen die dat kenmerk met elkaar gemeen hebben bij elkaar te komen. Het festival is een mooie gelegenheid mensen van over de hele wereld te ontmoeten.”

Verven

Het bewustzijn dat mensen met rood haar hebben van hun haarkleur heeft immers niet altijd een positieve oorsprong. “Ik ben zolang ik op school zat er eigenlijk altijd om gepest”, zegt Gronsveld. “Het was mede daarom dat ik kapper wilde worden. Van mijn ouders mocht ik mijn haar absoluut niet verven. Ik dacht: als ik kapper ben kan ik het elke kleur verven die ik wil.”

Het liep echter anders. “Ik ging na de kappersopleiding aan het werk in een kapperszaak. Daar kreeg ik echter juist heel veel complimenten van klanten. Vaak kreeg ik te horen van klanten dat ze mijn haarkleur wilden. Als ik zei dat ik het wilde verven verklaarden ze me voor gek. Daar is mijn zelfvertrouwen heel erg gegroeid. Ik zou nu nooit meer een andere kleur willen dan mijn eigen rode lokken”, zegt Gronsveld.

Groepsfoto

Het feit dat veel mensen met rood haar in hun jeugd minder prettige ervaringen hebben gehad maakt van de Redhead Days zo een mooi evenement. “Het meest kijk ik uit naar de gezamenlijke foto. We verzamelen op het Pieter Vreedeplein en wandelen dan met zijn allen naar de Interpolistuin voor de groepsfoto. Met al die verschillende kleuren roodhaar belooft dat een mooie plaat te worden”, besluit Grondveld.

De fotosessie in de Interpolistuin vindt plaats op zondag om 12.15 uur. Er worden gedurende het festival in totaal zo'n 360 foto’s en filmpjes gemaakt. Wie nieuwsgierig is naar de activiteiten op Redhead Days kan terecht op redheaddays.nl

|Doorsturen