Nieuws

Tilburger bedenkt educatief waterbordspel

Door Petra Jansen

TILBURG - De Tilburgse spelbedenker Tom Overgaauw geeft een nieuw educatief bordspel uit, waarbij het draait om water.

Het spel Hozen en Lozen richt zich op kinderen tussen de 10 en 15 en duurt zo'n 30 minuten. Kinderen leren spelenderwijs over de oer-Hollandse wateridentiteit. Aan de orde komen onder meer de thema's: waterveiligheid, waterkwaliteit, voldoende en schoon water. Tom heeft al 1300 spellen in bestelling staan, maar het eerste spel wilt hij graag overhandigen aan de koning.

Waterschap

Tom woont in Tilburg en werkt in het dagelijkse leven als trainee bij Waterschap De Dommel. Daar haalde hij ook zijn inspiratie vandaan voor het spel. "Wij Nederlanders zijn al honderden jaren bezig met de strijd tegen het water. Door het veranderende klimaat wordt ons lage landje steeds kwetsbaarder en zijn er meer en meer maatregelen nodig om onze voeten droog te houden. Ik zie dat dagelijks in mijn werk bij het waterschap. Ik vind het belangrijk dat kinderen begrijpen wat er nodig is en wat eraan gedaan wordt om hun voeten droog te houden. Maar misschien nog belangrijker hoe ze zelf bewust met water om kunnen gaan. Daarom wil ik dit spel uitgeven", zegt Overgaauw.

Watervragen

Het typisch Hollandse spel gaat over de strijd tegen het water. Je moet je polder droog zien te houden. Door beantwoorden van watervragen en tactisch spelen win je het spel. Zo kun je bijvoorbeeld water van jouw polder naar die van je tegenstanders pompen. Hoe meer je van water afweet hoe groter de kans dat je wint. Het eerste prototype is getest bij de Don Sarto school in Tilburg. Daarna hebben 70 andere scholen in Tilburg via de Rotary een prototype ontvangen.

|Doorsturen