Nieuws

Tilburgs jeugdcircus genomineerd voor Circus Got Talent

Door Peter van Oirschot

Donders Fotografie

TILBURG - Het Tilburgs jeugdcircus Pinilotta is met twee acts genomineerd voor de grootste circus talentenjacht aller tijden: Circus Got Talent.

Op zaterdag 16 september nemen de jonge deelnemers het op tegen twaalf andere genomineerde acts voor een plek op het podium. Dat doen ze in stadsschouwburg De Harmonie in Leeuwarden voor een vijfkoppige vakjury. Circus Pinilotta neemt deel aan de competitie met twee acts: Verticaal koord: Opportunity. Nikita Töning (14 jaar) combineert kracht, lenigheid en sierlijkheid in haar luchtwerk aan een touw. Een absoluut talent. Chari Vari. In de Chari Vari act laten negen talenten in de leeftijd van 9 tot 14 jaar tegelijkertijd een mix van verschillende circusdisciplines zien: jongleren, balanceren op een bal, fietsen op een eenwieler, caoutchouc (slangenmens), en hand op hand acrobatiek.

Circus Got Talent is een competitie voor jonge circus- en acrobatiektalenten van acht tot achttien jaar uit Nederland. De jury bestaat uit Pammy Boltini (weduwe van de beroemde circusdirecteur Toni Boltini), Tjalling van der Berg (coach van Internationale Turn Academie), Arlette Hanson (directrice Wintercircus Hanson) en Kitty Hagen (directrice Circus Fantasia). Het vijfde jurylid is nog een verrassing. Zij beoordelen de acts op verschillende onderdelen, zoals presentatie, originaliteit en moeilijkheidsgraad.

Drijvende krachten achter Circus Pinilotta zijn de professionele circusartiesten André Vylehzhanin en Iola Töning. Zij hebben jarenlange internationale circuservaring. Zo heeft André vele jaren met het Russisch staatcircus gereisd. Hij deed ervaring op als fakir, clown, paarden kaskadeur (Russische kozakken) en met roofdieren en katachtigen. Iola was trapeze-artieste, clown en assistente bij verschilende acts. Ook zijn ze beiden ervaren circusdocenten.

Iola Töning: "Een circusgezegde is: Eenmaal een paar schoenen versleten in de circuspiste, dan wil je nooit meer iets anders. Dat geldt voor ons ook. Het circus zit in ons hart, dat gaat nooit meer weg. Voor ons is er niks mooiers dan die liefde en passie doorgeven aan iedereen, maar vooral aan de jeugd."

Donders Fotografie

|Doorsturen