Nieuws

Tilburgse Revue TóP 013 met veel nieuw en jong acteerbloed

Door Peter van Oirschot

TILBURG - Creativiteit en inventiviteit zijn onlosmakelijk verbonden met de Tilburgse Revue. Zaterdag werd dat nog eens onderstreept tijdens de start van de dertiende Tilburgse Revue de TóP 013.

Met veel elan werden in een heuse Prinsjesdag-scène de cast, de vrijwilligers (kostuums, decor, grime) en het script voorgesteld. Dat gebeurde in Theaters Tilburg, het podium van de Tilburgse Revue.

De regisseurs Joris Donders en Linda van den Hout namen tijdens de presentatie de rollen van Koning Willem-Alexander en Koningin Maxima op zich en productieleider Marie-Thérèse Blomme die van Prinses Beatrix. De bestuursleden flankeerden als ministers de hoogheden. Prinses Beatrix opende de zitting met een heuse troonrede. "Deze Revue-periode is gestart vanuit de overtuiging dat diversiteit en samenwerking met de Tilburgers, het Tilburgse culturele veld en onderwijs het fundament vormen onder een goede en solidaire productie en een hoge kwaliteit van vernieuwende evenementen voor volgende generaties. Het is de rol van het bestuur zo tijdig als mogelijk aanpassingen tot stand te brengen, die nodig zijn om de kansen te grijpen die de toekomst biedt."

Tot zover het serieuze aspect. Tijdens de presentatie van het script door Koning Willem-Alexander en Koningin Maxima heerste de lach. Laatstgenoemde pinkte een traantje weg toen de accordeonist een tango speelde. Snel werd duidelijk dat de dertien scenes van de TóP 013 nog Tilburgser zijn dan die van de vorige revues. Het wordt een feest van herkenning. Een tipje...: De komst van het Koninklijk paar op 27 april naar Tilburg krijgt een vervolg in januari 2018 als de revue op het podium staat. Het enthousiasme en de spanning stegen en alle medewerkers namen zichtbaar met een goed gevoel het script uit handen van Koningin Maxima in ontvangst.

Voorafgaand aan de presentatie vonden twee audities plaats. Van de tachtig personen die audities deden, bleken er vijftig het beste te passen bij de rollen in het script. De productieleider spreekt over de audities met kwalificaties als 'een hoog niveau' en 'een surplus aan enthousiasme'. Van de vijftig geselecteerden heeft de helft Tilburgse Revue-ervaring. Veel bekende gezichten dus in de TóP 013 maar ook nieuw en vooral jong acteer- en zangbloed. Ook onder de vrijwilligers een aantal bekende gezichten. Ervaring en jong elan effenen ook achter de coulissen het pad naar een succesvolle Tilburgse Revue.

De kaartverkoop voor de matinees is van start gegaan. In mei start de verkoop van de avondvoorstellingen. In januari 2018 staat de TóP 013 dertien keer op de planken van Theaters Tilburg. Meer informatie: www.tilburgserevue.nl

FOTO: FRANS VAN AARLE

|Doorsturen