Nieuws

Tuin op het zuiden en toch weinig zonlicht

Door Peter van Oirschot

TILBURG - De 150 geplande appartementen vanaf de hoek Besterdring-Burgemeester Brokxlaan houdt de gemoederen bezig. Zo bleek maandagavond tijdens de informatiesessie van de gemeenteraad.

Joep de Beer

Door Ellen van Slooten

 

Vijf insprekers deden een beroep op de raadsleden om tegen het herziene bouwvoorstel te stemmen. De heer Huitema van de stichting Het verhaal van Tilburg vreest dat met de huidige plannen een tweede Hart van Brabantlaan is geboren. Hij vindt het onbegrijpelijk dat het bestaande blauwe gebouw waarin vroeger de sociale dienst (UWV) zat, geen markante plek krijgt bij de entree van de Spoorzone aan de kant van het NS Plein. Hij betwist dat herontwikkeling van het gebouw niet mogelijk is.

Dossier Besterdring 235 is voor mevrouw Sturkenboom uitgedraaid op 'een collectief kwijtraken van vertrouwen in de overheid'. Ze is lid van het planteam dat veel energie en tijd heeft gestopt in het adviesplan Theresiazone en die gezamenlijk een zienswijze hebben ingediend op de herziene bouwplannen. 'Ons advies is weggestopt en de omgevingsdialoog is in alle stukken ergens onderaan beland. Onze aanvulling op het advies wordt niet serieus genomen', stelt ze achteraf vast.

Lange Nieuwstraat

'Na anderhalf jaar participatie staan we nu met de rug tegen de muur.' Dat zijn de woorden van mevrouw Van Rijsoort. Toen we hier 30 jaar geleden kwamen wonen hadden we niet gedacht onderdeel te worden van een hippe stadswijk. Als bewoonster van de Lange Nieuwstraat voorziet ze dat de bouwplannen met een woontoren het licht in haar woonkamer drastisch zal afnemen en de energierekening laat stijgen. 'Vier woonlagen zet ons in het donker tussen november en februari. Dat doet iets met je gezondheid en dan heb ik het nog niet over de beplanting in de tuinen. Een bouw met een hoogte van 15 meter kan niet worden gerechtvaardigd en wringt aan alle kanten.'

De initiatiefnemer heeft al handreikingen gedaan naar de bewoners. Zo is het torengebouw op de hoek in dit herziene plan gedraaid, zodat toekomstige bewoners alleen vanuit de slaapkamer uitkijken op de achtertuinen van de Lange Nieuwstraat. De afstand over de galerij naar de voordeur wordt kort en krijgt veel groen om zoveel mogelijk privacy aan de omgeving te bieden. In het verlengde van de Burgemeester Brokxlaan komen appartementen met een gedeeltelijk ingebouwde parkeergarage en daarbovenop vier woonlagen. De parkeergarage zou niet helemaal ondergronds kunnen, omdat het grondwater dan opgepompt moet worden en deze zou vervuild zijn. Een bouwlaag eraf betekent ook 14 appartementen minder en dat kost de ontwikkelaar te veel. Wel is Bak Beheer bereid om de bovenste laag 4 meter richting het spoor te verleggen, waardoor meer licht vrij komt.

 

Voordat de gemeenteraad op 28 januari zal stemmen over de herziene versie van de bouwplannen, is er nog een debatsessie op 21 januari.

|Doorsturen