Nieuws

Udenhout slijpt de schaatsen

Door Caroline van de Oetelaar van Tilburgse Koerier

UDENHOUT - In Udenhout is alles op alles gezet om een sfeervolle schaatsbaan op poten te zetten.

Door Ellen van Slooten

foto: Pieter Michielsen

De afgelopen twee jaar mislukte dit. In 2015 waren er te weinig vrijwilligers en in 2016 belandde het project in de ijskast door gebrek aan financiële middelen. Nu ziet Rob Swaans van de stichting Winterparadijs Udenhout de toekomst zonnig in. Van 15 december tot 8 januari zal er ijs liggen in Udenhout.

Het grote verschil met eerdere pogingen is de locatie. Er is een overdekte hal gehuurd op het terrein achter de Welkoop. “Dat scheelt sowieso al 30% in energieverbruik, want we zijn niet meer afhankelijk van weersinvloeden.” Hiermee geeft Rob Swaans aan dat ze verlost zijn van wind en regen, die op de buitenterreinen bij basisschool De Wichelroede en voetbalclub SVSSS, vrij spel hadden.

Vanuit het dorp hoorde Rob Swaans een veel gehoorde kreet: “Het is wel verrekte jammer dat ’t niet door gaat”. Wat echt een winterse aanwinst was voor het dorp in de wintermaanden, dreigde voorgoed verloren te gaan. Dat was zijn eer te na en hij zette zijn schouders onder het project dat door wijlen Lazlo Kokke in 2009 voor het eerst was opgezet. In oktober 2016 besloot de stichting dat de enige kans van slagen lag in een goede voorbereiding. Een bedrijfsplan volgde en naast de sponsoren uit voorgaande jaren, boorden ze zo ook andere geldbronnen aan, zoals subsidieverstrekkers en lokale instanties. “Belangrijkste was dat het door het hele dorp gedragen ging worden. Daarom hebben we party’s georganiseerd op Nieuwjaars- en Koningsdag en voor de jeugd waren er twee knutselmiddagen. Het gaat een echte familiebaan worden.”, aldus Swaans die 30 jaar in het dorp woont. Overdag heeft de jeugd tot ongeveer 13 jaar vrij baan en in de avonden is de Stube open voor ouders en komen er themafeesten.

Het technische vernuft achter de inrichting en opbouw is Harrie van Gorkom. Enthousiast wijst hij op alle hoeken in de nu nog kale hal. “De Stube komt in die hoek en krijgt veiligheidsglas. Het is de bedoeling dat die sowieso 3 jaar blijft staan. De damwanden van de hal worden afgetimmerd met hout. Er komt een aparte counter voor koffie en worstenbroodjes en aan de lange zijde komen zitjes. Voor een bredere ingang slopen we een stuk wand en aan die kant komt een kassa-ruimte en daarachter een balie voor schaatsverhuur. En een ijsbaan niet te vergeten. Maar liefst 430 m2 aan ijsoppervlak.”
Voor de bewoners van Udenhout en de omliggende dorpen kunnen de schaatsen al uit het vet en de ijzers geslepen gaan worden. Alleen nog wachten op de voorverkoop van de entreekaarten, die op 10 november start.

|Doorsturen

Tilburg in Beeld