Nieuws

Van Boekenbal tot schrijfrituelen

Door Peter van Oirschot

TILBURG - Veel mensen dromen ervan: een boek schrijven, dat publiceren en wie weet, zelfs beroemd worden.

De schrijfsters Michelle Visser en Kim ten Tusscher zetten hun dromen om in daden en hebben een klein oeuvre, mooie recensies en spannende ervaringen op hun conto staan. Op zondag 29 oktober vertellen zij van 14.30-16.00 uur in Boekhandel Gianotten Mutsaers, Emmapassage 17, hoe het dagelijks leven van een schrijver er nu werkelijk uitziet en wat er allemaal komt kijken bij het 'auteur zijn'.

Een goed boek is een boek dat de lezer meeneemt naar een andere wereld, waarbij je alles om je heen vergeet en je alleen nog dat beschreven universum waarneemt. Maar hoe komen zulke boeken tot stand? Waar haalt een schrijfster haar inspiratie vandaan? Uit research of uit het echte leven om haar heen, of is alles alleen maar fantasie? En hoe zit het met de rol van redacteurs en uitgevers? Wat bepaalt een schrijfster zelf, en wat zijn de voorwaarden vanuit de boekenbranche waar zij aan moet voldoen? Hoe komt een boekomslag eigenlijk tot stand? En dan is er nog dat beroemde Boekenbal; hoe is het om daar rond te lopen? Kim en Michelle beantwoorden al deze en andere vragen.

Kim schrijft fantasy en heeft inmiddels zeven boeken gepubliceerd. Michelle schrijft historische fictie en feelgood, en bracht deze zomer haar vierde roman uit. Samen vertellen ze hoe hun werk tot stand komt, en hoe belangrijk dat magische verschijnsel inspiratie is ten opzichte van 'gewoon hard werken'. Ze laten de manuscripten zien waarin hun redacteuren er met rode pen op los streepten en soms hele verhaallijnen naar de prullenbak verwezen. Ze vertellen over de lange weg vanaf het eerste idee voor een nieuw boek, tot aan het moment dat dat boek gedrukt en wel in hun handen ligt. Succesmomenten hebben ze beide al ervaren maar de weg naar het gedroomde doel van bestsellerauteur worden, is nog lang. Hun ervaringen met dromen, zwoegen, vallen en stug doorzetten, kunnen zowel beginnende schrijvers als anderen inspireren.

|Doorsturen