Nieuws

Van kapotte binnenband tot hippe kruk

Door Silvester Klaasman

TILBURG - Een Engelse hoge hoed, prachtig porselein en Delfts blauwe borden behoren tot de pareltjes van kringloopwinkel La Vida.

Theo van Etten

DOOR THEO VAN ETTEN

Mensen brengen er standaard artikelen als kleding en speelgoed maar ook ‘gênante dingen’ zoals vibrators en kunstgebitten. “Tilburg-Noord is een gemêleerde wijk, dat zie je terug in wat hier binnenkomt.”

“Denise? Die is er niet”, antwoordt een medewerker stoïcijns nadat ik mij meld en zeg dat ik een afspraak met haar heb. De grap wordt alom gewaardeerd, er blijken zowaar twee begeleidsters met de naam Denise bij La Vida te werken. Eén van hen wordt snel geroepen. Zij legt uit dat La Vida een vorm van dagbesteding is met een kringloopwinkel als middel. “Hier kunnen onze cliënten hun talenten ontwikkelen en leren ze arbeidsvaardigheden aan. Onder het label Cycle Up! krijgen oude en kapotte spullen een nieuw leven. Wat daarna overblijft gaat naar een recyclingbedrijf. Zo wordt alles hergebruikt en gaat er niets verloren.”

Escher

Rondom de koffietafel vertellen de medewerkers van La Vida enthousiast hoe leuk het is om hier te werken. Mark is apetrots op ‘zijn’ kringloopwinkel: “Wat hier allemaal gebeurt, dat zie je niet bij andere kringloopwinkels.” Als Mark niet in de winkel aan het werk is voert hij onderhoud uit bij het verzorgingshuis in de buurt of de sportvelden van Zigo: “Zet mij maar buiten neer, daar ben ik op mijn best.”

Zo komt elke medewerker aan zijn of haar trekken. De één controleert alle spelletjes en puzzels op compleetheid, terwijl anderen nog zoeken naar een passende functie. Zij draaien mee in de winkel: goederenontvangst, kleine reparaties, sorteren en kassawerkzaamheden. Lianne is dol op oude binnenbanden. Trots laat zij haar creaties zien: plantenhangers, sleutelhangers en een überhip krukje kwamen al uit haar handen. Haar collega heeft al honderden oude boeken een nieuw leven gegeven door de bladzijden op bijna Escheriaanse wijze om te vouwen tot ware kunstwerken.

Op de catwalk

Ook Jason heeft een creatief brein en ontwerpt zijn eigen kleding. Onlangs organiseerde hij samen met zijn begeleider een modeshow voor tweedehands kleding. Zelf liep hij ook over de catwalk: “Dat was heel geslaagd, ook buurtbewoners liepen mee. Zij mochten hun kleding gratis mee naar huis nemen.” Daarnaast voelt Jason zich verantwoordelijk voor de winkel: “Soms halen klanten de prijskaartjes van de kleding af, in de hoop dat ze het nóg goedkoper mee kunnen nemen. Maar ik ben niet gek hè. Dan confronteer ik hen daarmee en ik reken gewoon een hoger bedrag. Hebben wij mooi iets voor de fooienpot.”

Bij La Vida kunnen ze nog volop spullen gebruiken. Bijna alles is welkom, behalve grote meubelen, koelkasten, vriezers, enzovoorts. Heb je wat over, dan kan je elke middag terecht bij de winkel aan de Von Suppéstraat. Kijk voor de exacte openingstijden op de Facebookpagina of volg La Vida op Instagram.

|Doorsturen

Tilburg in Beeld