Nieuws

Vergunninghouders ontvangen getuigschrift

Door Peter van Oirschot

OISTERWIJK - Zeven vergunninghouders uit het AZC Oisterwijk ontvangen op woensdag 6 december een getuigschrift van WSD voor hun vrijwilligerswerk in de groenvoorziening in Oisterwijk. De bewoners van het AZC kozen voor dit werk omdat ze heel graag aan de slag wilden. De vergunninghouders bleken gemotiveerde harde werkers. Met het getuigschrift in handen kunnen ze toekomstige werkgevers laten zien dat ze werkervaring opgedaan hebben in Nederland. Zij vergroten hiermee hun kansen op de arbeidsmarkt.

Uit onderzoek blijkt dat zo snel mogelijk aan het werk gaan bevorderlijk is voor de motivatie van vergunninghouders en de kans op slagen bij het vinden van werk. Door te werken hebben vergunninghouders in het AZC een zinvolle tijdsbesteding, leren ze hoe het is om in Nederland te werken en kunnen ze de Nederlandse taal leren. Voor het organiseren van de werkplekken in de groenvoorziening hebben de gemeente Oisterwijk, het AZC en WSD de handen in een geslagen. Het is de taak van WSD om als sociaal werkbedrijf van de gemeente Oisterwijk zoveel mogelijk mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt uit de gemeente aan het werk te helpen. Ook vergunninghouders behoren tot deze groep. WSD heeft al voor verschillende gemeenten statushouders naar werk begeleid.

Door de toenemende vraag van gemeenten om vergunninghouders snel aan het werk te helpen, werkt WSD aan een programma om werken en inburgeren te combineren. Eén van de unieke elementen in het inburgerprogramma dat WSD ontwikkelt, is dat dit programma niet alleen voor vergunninghouders wordt ontwikkeld, maar ook door vergunninghouders. WSD verwacht het vernieuwende inburgeringstraject begin 2018 aan vergunninghouders aan te kunnen bieden.

|Doorsturen