Nieuws

Wandelen rond kasteel Nemerlaer

Door Petra Jansen

OISTERWIJK - Op zondagochtend 17 februari organiseert IVN Oisterwijk een gratis wandelexcursie met gids door het gebied rondom Kasteel Nemerlaer.

Deze wandeling is er één uit een serie van vier. Ieder seizoen zal in dit gebied een excursie met gids georganiseerd worden waarbij het accent ligt op de karakteristieke bijzonderheden van het seizoen. Deze keer is het thema: beleef de winter.

Gevarieerd

Het gebied rondom kasteel Nemerlaer is een mooi en zeer gevarieerd natuurgebied. Het dankt zijn naam aan de Nemer, de beek die door het landgoed stroomt. Een laar of laer was een open plek in het bos, vrij vertaald betekent Nemerlaer dus een open plek in het bos aan de Nemer. Het gebied wordt sinds 1865 in tweeën gedeeld door de spoorlijn Eindhoven-Tilburg. De rechtgetrokken Essche Stroom, vrijwel parallel aan het spoor, vormt een tweede barrière. De landerijen aan de noordzijde vormen een bijna parkachtige omgeving met statige lanen en tuinen rond het gelijknamige kasteel. Daarnaast staan er oude bomenrijen, kleine bosjes geriefhout, poelen, akkers en weilanden die door houtwallen omringd worden. Het gebied aan de zuidzijde van de spoorlijn kent een grote variatie in bodem en begroeiing. Natte en droge heide, graslanden, bospercelen, houtsingels en schraalgraslanden zijn hier allemaal terug te vinden, met hun karakteristieke flora en fauna.

Excursie

De gratis excursie start om 10.00 uur bij Pannenkoekenhuis Belveren, Oisterwijksedreef 4 in Haaren. De duur is ongeveer 2 uur. Aanmelden niet noodzakelijk. Meer informatie op www.ivnoisterwijk.nl.

|Doorsturen