Nieuws

Waterschap investeert in klimaatbestendigheid

Door Petra Jansen

TILBURG - Waterschap De Dommel gaat de komende jaren 10 tot 15 miljoen euro extra investeren om het watersysteem in het gebied klimaatbestendiger te maken.

24 concrete maatregelen, vastgelegd in 'Actieplan Leven-de-Dommel', moeten zorgen voor een watersysteem dat tegen een stootje kan. In extreem natte én in droge situaties. Aanleiding is de wateroverlast die ontstond na de uitzonderlijke regenval in juni 2016. De maatregelen komen voort uit de vele gesprekken en WaterWerkplaatsen van het waterschap met betrokkenen in het gebied. Volgens watergraaf Peter Glas is de situatie acuut geworden. "Iedereen gaat hier iets van merken."

In de hele maand juni werd het gebied van Tilburg tot Venlo opgeschrikt door extreem veel regen, lokaal meer dan 300 mm. Dat is tot 5x zoveel als gemiddeld in juni. Ongekend is dat verschillende buien elkaar in één maand opvolgden en steeds in hetzelfde gebied vielen. Sloten en beken en rioleringen konden al dat water niet aan en overstroomden. Het was klets- en kletsnat. Dat gaf veel schade en overlast, vooral bij agrariërs. In deze periode is het normaal gesproken eerder te droog dan te nat. Ook in de nieuwste klimaatscenario's van het KNMI geldt 300 mm regen in één maand als een extreme situatie.

Vooralsnog wordt de calamiteit beschouwd als een eerste stresstest voor de toekomstbestendigheid van het watersysteem. De klimaatverandering gaat meer extreme perioden gaat brengen. Daarom wordt juni 2016 niet als incident gezien, maar als een alarmsignaal. Niet alleen voor het waterschap, maar ook voor gemeenten, bewoners en bedrijven. Het actieplan 'Leven-de-Dommel' moet onder meer de stuurbaarheid van het watersysteem vergroten. Bovendien heeft water meer ruimte nodig om wateroverlast en schade te beperken, zowel in en rond steden en dorpen als in het landelijke gebied.

|Doorsturen