Nieuws

Wereldse Ontmoetingen over branden in Brazilië

Door Petra Jansen

TILBURG - Het Wereldpodium, Fontys Global Development Issues en de Kennismakerij organiseren samen weer een avond 'Wereldse Ontmoetingen' in de LocHal. Op woensdag 27 november staat deze in het teken van de bosbranden in Brazilië.

Hoofdspreker is de Braziliaans-Nederlandse milieukundige en ecoloog Fabio de Castro, Brazilië-expert van het CEDLA. Hij verdiept zich al jaren in de socio-economische processen achter de branden in het regenwoud.

Op het podium ook een gesprek met politicoloog Thomas Eimer. Hij doceert 'Internationale relaties en klimaatpolitiek' aan de Radboud Universiteit en reisde deze zomer naar Brazilië waar hij persoonlijk sprak met grootgrondbezitters, politici, NGO’s en leden van de inheemse bevolking. Die laatsten worden op het podium vertegenwoordigd door Sigrid Deters, campagneleider 'Biodiversiteit' van Greenpeace. Zij begeleidde onlangs het bezoek van acht inheemse leiders uit Brazilië. Zij waren in Nederland om politici en bedrijven te vragen in actie te komen.

Gesprekstafels

Aan gesprekstafels praten en discussieren de aanwezigen in kleinere kring verder met een van de tafelgasten. Praat bijvoorbeeld -online- met de Braziliaanse sojaboer Guust Serrarens. Hij emigreerde meer dan dertig jaar geleden vanuit Nederland naar Zuid-Amerika om daar soja te verbouwen. Of ga in gesprek over de Amazone en het klimaat met Han Somsen, hoogleraar 'Internationaal klimaatrecht' in Tilburg. Discussieer met journalist en ecomodernist Joost van Kasteren die pleit voor technologisch geavanceerde landbouw ter bescherming van de natuur, of met Gert van Bijl van Solidaridad, een organisatie die zich al decennia inzet voor duurzame(re) soja. Er is muziek van de Tilburgs-Braziliaanse cellist Daniel Soares Henrique, en bezoekers krijgen een toepasselijk hapje. De presentatie van de avond is in handen van Joyce van der Horst, hoofdredacteur van het Wereldpodium en Martin de Wolf van Fontys.

Toegang

Voor studenten is de toegang gratis, anderen betalen €5. De avond begint om 19.00 uur. Aanmelden via www.wereldpodium.nu/wereldse-ontmoetingen-woensdag-27-november.

|Doorsturen

Tilburg in Beeld