Nieuws

Wie wordt de nieuwe burgemeester van Tilburg?

Door Peter van Oirschot

TILBURG - Hoewel iedereen van de vertrouwenscommissie zijn mond stijf dicht houdt, geven wij een voorzet van mogelijke kandidaten voor het burgemeesterschap van Tilburg. Zes vrouwen en 22 mannen solliciteerden naar het ambt van burgemeester. Wij selecteerden zes vrouwelijke kandidaten en een man, een Tilburger.

DOOR RENÉ HAANS

De eerste die wij selecteren is Minister Melanie Schultz, VVD. Zij gaat na de verkiezingen iets anders doen. "Ik weet dit al heel lang", zei de politica in mei tegen het Algemeen Dagblad. "Het is tijd voor nieuwe mensen op het ministerie van Infrastructuur en Milieu." In het weekblad Elsevier stelt zij: "Als kind wilde ik al burgemeester worden." Haar partijgenoot Edith Schippers, minister van Volksgezondheid, wil niet meer terug op de VVD-kieslijst. Wel zegt zij eventueel terug te willen keren als minister als ze daarvoor wordt gevraagd, maar dan niet op het Ministerie van Volksgezondheid. Heeft ze toch andere ambities?

Dan Madeleine van Toorenburg, een politica uit Rosmalen die sinds 2007 Tweede Kamerlid is voor het CDA. Of zij de politieke arena in Den Haag wil verlaten, is niet bekend. Na haar rechtenstudie zat ze in de universitaire wereld, advocatuur, het gevangeniswezen, de VN en justitiële jeugdzorg. Ook zij werd al vaker genoemd als mogelijke kandidaat voor een burgemeesterschap.

Hogerop
Dan twee dames die al burgemeester zijn, maar misschien wat hogerop willen. Wobine Buijs is lid van de VVD en werd in 2011 de eerste vrouwelijke burgemeester van de gemeente Oss. Wellicht dat ze het tijd vindt voor een stapje omhoog. Voordat ze burgemeester werd, was ze directielid Economie en Mobiliteit bij de provincie en ze was lid van Provinciale Staten. Ook zij werd vaker genoemd in de strijd om een burgemeesterspost. Waar rook is...Willemijn van Hees is burgemeester van Geertruidenberg en werd daarmee in 2012 op 34-jarige leeftijd de jongste vrouwelijke burgemeester van Nederland. Daarvoor was Van Hees, VVD, wethouder in Zundert. Ook toen had ze een primeur te pakken. Ze werd daar de eerste vrouwelijke bestuurder. Tijd voor een nieuwe primeur maar dan in Tilburg?

Warm hart
Den Haag heeft met Jetta Klijnsma, PvdA en staatssecretaris van sociale zaken, in 2008 slechts vijf maanden een waarnemend vrouwelijke burgemeester gehad. Hoewel ze zegt nog niet bezig te zijn met wat ze na haar demissionaire periode gaat doen, weten wij dat zij Tilburg een warm hart toedraagt.

Thuiswedstrijd?
En dan de enige man in het gezelschap: De Tilburger Jan Otten: D66, afdeling Midden-Brabant. Hij is een geboren en getogen Tilburger. Hij heeft een carrière in het onderwijs, in ondernemerschap en in besturen. Op het gebied van veiligheid een internationaal bekend persoon, o.a. als expert voor de EU. Wordt het een thuiswedstrijd?

Voorkeur
De brieven zijn binnen, de vertrouwenscommissie is aan de slag. Zij bestuderen en bespreken de sollicitaties en betrekken daarbij de profielschets met inbreng uit de stad. De vertrouwenscommissie besluit welke kandidaten worden uitgenodigd voor een eerste en eventueel tweede gesprek. Daarna maakt de commissie de balans op en worden er 2 kandidaten geselecteerd: de kandidaat die de voorkeur heeft van de vertrouwenscommissie en een tweede kandidaat die zij ook geschikt vindt. De raad besluit welke kandidaat wordt voorgedragen als de nieuwe burgemeester. Die wordt benoemd door de Kroon: de koning en de minister van Binnenlandse Zaken. Streven van de vertrouwenscommissie is om zo snel mogelijk na het vertrek van Peter Noordanus, zijn opvolger te installeren.

|Doorsturen