Nieuws

Wijnwandeling Stadsgidserij Tilburg

Door Peter van Oirschot

TILBURG - Op 15 oktober staat de volgende zondagwandeling van de Stadsgidserij Tilburg op het programma.

Jan Brieffies

Kom het glas mee heffen, want dit keer staat alles -niet geheel toevallig in oktober- in het teken van wijn. Onze stad kent veel predicaten, maar Tilburg Wijnstad is er daar zeker één van.

We moeten ver terug in de geschiedenis om de eerste wijnvaten door Tilburg te zien rollen. Aanvankelijk vond de wijn gretig aftrek bij de vele geestelijken die niet alleen tijdens, maar zeker ook na de hoogmis weleens een slokje namen. Maar al snel werd het wijnstokje overgenomen door de 'bovenlaag' van de Tilburgse bevolking. Anno 2017 is wijn gemeengoed geworden en zijn we nog steeds een belangrijke speler op de markt. Toch resten er ook nog veel herinneringen die een link leggen naar beroemde wijnfamilies als Knegtel, Bogaerts, Verbunt, Kerstens en Vollaers-Mandos. De stadsgidsen nemen u graag mee op ontdekkingstocht langs de historie om uiteindelijk met een wijnproeverij bij Henri Bloem in het heden terug te keren.

De kosten voor de wandeling met proeverij bedragen 15 euro per persoon. Omdat het aantal inschrijvingen beperkt is, dient u zich vooraf aan te melden via emailadres a.cools@hetnet.nl. De wandeling start op 15 oktober om 14.00 uur aan de achterzijde van de Heikese kerk.

Dit seizoen -waarin de Stadsgidserij Tilburg haar 20-jarig bestaan viert- wordt aan de zondagwandelingen elke maand een prijsvraag gekoppeld. De vraag van deze maand luidt:

Tot welke beroemde Tilburgse wijnfamilie behoorde wijnpakhuis Monopole (1894) in de Langestraat (zie foto)?

Mail uw antwoord voor maandag 2 oktober naar het adres lezers@tilburgsekoerier.nl Vergeet niet om uw telefoonnummer te vermelden. Voor de winnaar worden twee gratis plaatsen voor de wijnwandeling inclusief proeverij gereserveerd.

De oktobermaand is natuurlijk ook nog Mariamaand. Voor Stadsgidserij Tilburg is het welhaast traditie om ook daar aandacht aan te besteden. Op zondag 8 oktober kunt u aansluiten bij de Mariawandeling die om 13.00 uur bij de Kapel O.L.V. Ter Nood van start zal gaan. Vandaar uit trekken de deelnemers door de binnenstad en wordt stil gestaan bij plaatsen waar Maria centraal staat. De kosten voor deze wandeling bedragen 4 euro. U kunt vooraf reserveren bij sjoekje@gmail.com, maar dat is bij deze wandeling niet verplicht.

|Doorsturen