Nieuws

Woningbouw De Boschrand van start

Door Peter van Oirschot

GOIRLE - Met de onthulling van het bouwbord hebben de toekomstige bewoners van De Boschrand afgelopen vrijdag het startsein gegeven voor de bouw van hun 33 woningen.

De hekken staan inmiddels om het woongebied. De kavels zijn uitgezet. De eerste schop gaat de grond in. Naar verwachting betrekken over ongeveer een jaar de deelnemers aan dit CPO-project hun woningen in Goirle.

De Boschrand, ook wel fase 4 van uitbreidingsplan De Boschkens genoemd, wordt ontwikkeld volgens het principe van Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO). Dit betekent dat toekomstige bewoners een vereniging vormen die vervolgens als opdrachtgever functioneert voor onder andere de architect en de aannemer. De Boschrand wordt aan de oostkant begrensd door het fietspad naar het Mill-Hillcollege, in het zuiden door de Rillaersebaan, in het westen door de Boschring en in het noorden door een bosgebied. Van de nieuwe wijk maken ook de bouwprojecten van Woonstichting Leystromen en aannemersbedrijf Houtepen deel uit.

De Vereniging CPO De Boschrand heeft sinds haar start in mei 2015 een intensief traject gevolgd. Zo werd Van den Hout & Kolen Architecten uit Tilburg aangetrokken voor het stedenbouwkundig ontwerp, het verkavelingplan en het ontwerp van de woningen. Ook werden bouwfysische adviezen ingewonnen, zodat de woningen kunnen voldoen aan de nieuwste klimaat- en energie-eisen. Ook het aanbestedingstraject behoorde tot de werkzaamheden van de vereniging. Dat resulteerde in het najaar van 2016 in de gunning van het project aan aannemersbedrijf Gebroeders Van Herpen uit Heesch dat meerdere CPO-projecten op zijn naam heeft staan. De afgelopen maanden is er hard gewerkt om de laatste details in te vullen. Alle bewoners zijn inmiddels eigenaar van de grond en hebben elk afzonderlijk een overeenkomst met de aannemer.

De Boschrand kent een gevarieerde opzet met een mix van vrijstaande woningen, twee onder één kap woningen, (patio)bungalows en geschakelde woningen. De aanpak en opzet zijn weliswaar collectief, maar zowel de architect als de aannemer hebben aan veel individuele woonwensen kunnen voldoen.

Volgens de huidige planning vindt later dit voorjaar de eerste steenlegging plaats en zullen 'de Boschranders' in het voorjaar van 2018 hun woningen betrekken.

|Doorsturen