Nieuws

Zevende Peerke Donderslezing door Petra Stienen

Door Peter van Oirschot

TILBURG - Op zondagmiddag 14 oktober spreekt arabiste en publiciste Petra Stienen de zevende Peerke Donderslezing uit in theater De Nieuwe Vorst, Willem II-straat 49 in Tilburg.

Jeroen Poortvliet

Het thema van de lezing is mensenrechten, vrijheid en democratie in de Arabische wereld. Zij bespreekt daarin Arabische mensen die haar inspireren: de ‘Arabische Peerkes’, daarmee refererend aan Petrus ‘ Peerke’ Donders, de naamgever van de lezing. Petra Stienen (1965) is publiciste en arabiste. Ze heeft onder meer ervaring als diplomate in de Arabische wereld en is een veelgevraagd spreekster in binnen- en buitenland. Daarnaast geeft zij vaak politiek commentaar in nationale en internationale media over de Arabische wereld, diplomatie en mensenrechten. Arabist Jan Jaap de Ruiter, als universitair docent verbonden aan Tilburg University, is coreferent.

Veel mensen zetten zich in voor een betere wereld, ook in de Arabische landen. In rechts-extreme kringen worden zij wel eens ‘snowflakes’ genoemd, maar vele sneeuwvlokken kunnen een tak breken. De roep om verandering van binnenuit en de opkomst van liberale bewegingen geven hoop op een ander Midden-Oosten. Met de ‘Arabische Peerkes’ geeft Petra Stienen een gezicht aan die ontwikkelingen. Het is het verhaal van mensen die tegen de stroom in durven te roeien, van de dromen van jonge activisten, zakenlieden, journalisten en kunstenaars in de Arabische wereld.

De lezing van Petra Stienen wordt gevolgd door een coreferaat van Jan Jaap de Ruiter, die o.a. zal ingaan op de kruisbestuiving tussen de Arabische wereld en het Westen. Na afloop is er tijd voor een gesprek tussen de twee sprekers en het publiek in de zaal.

Andere sprekers

De middag wordt geopend door burgemeester Theo Weterings en er is muziek van Hind Hakki, de internationaal bekende Tilburgse zangeres met Marokkaanse roots. Zij verzorgt een exclusief optreden met studenten van het Tilburgse conservatorium. Voorafgaand aan de lezing door Petra Stienen zal presentator Joyce van der Horst gesprekken voeren met diverse gasten. Zoals Sjoukje Rietbroek, voormalig buitenlandcorrespondent voor de NOS, standplaats Marokko. Sjoukje kan o.a. vertellen over het activisme in Marokko dat ze heeft gezien en waarover ze heeft bericht.

Een andere gast is de kunstenaar-cartoonist Mohand Abttoy, die is geboren in Al Hoceima (Marokko) en sinds 1991 in Nederland woont. In zijn nieuwste boek ‘ Daar komen de helmen’ schetst Abttoy een indringend beeld van de geschiedenis van de Rif na de onafhankelijkheid van Marokko en de Hirak-beweging. In zijn cartoons en schilderijen refereert hij aan de repressie door de Marokkaanse veiligheidsdiensten en ordetroepen tijdens de Riffijnse opstand in 1958-1959. Een actueel thema, aangezien de geschiedenis zich momenteel lijkt te herhalen.

 

Het programma op 14 oktober begint om 14.00 uur. Inloop vanaf 13.30 uur. Entree: 7,50 euro + 1,50 servicekosten. Toegangskaarten zijn verkrijgbaar via denieuwevorst.nl/bezoekinfo/ticketinfo/ en aan de kassa van De Nieuwe Vorst. De Peerke Donderslezing 2018 wordt georganiseerd door het Wereldpodium, het Tilburgse platform voor mondiale vraagstukken, en wordt mede mogelijk gemaakt door Stichting Het Boekenschop en Stichting Tivolifonds.

|Doorsturen