Nieuws

Zondagwandelingen Stadsgidserij in oktober

Door Peter van Oirschot

TILBURG - Oktober is voor veel Tilburgers een speciale maand. Als Maria- en bevrijdingsmaand verdien je in onze stad namelijk een extra plekje op de kalender.

Ingrid Schoonen

Niet voor niets heeft Stadsgidserij Tilburg daarom in oktober twee bijzondere zondagwandelingen op het programma staan. U dient voor beide wandelingen vooraf te reserveren via tel. 06-48262711 of e-mail info@stadsgidserij.nl. De kosten voor deze wandelingen bedragen € 4 per persoon.

Mariawandeling 14 oktober

Maria heeft in de meest katholieke Brabantse stad van weleer altijd een bijzonder plaats ingenomen. Zo tellen we alleen al in het centrum bijna 500 devotietegels naast even zovele voordeuren. Tegels met daarop voornamelijk ‘Onze Lieve Vrouw van Altijd Durende bijstand’, die vooral rondom de Tweede Wereldoorlog door de toenmalige bewoners werden aangebracht om bescherming te bieden voor huis en have. ‘Ons Lief Vrouwke’ zoals Tilburgers haar graag noemen, speelde een belangrijke rol in het leven van alledag en kwam in veel gedaantes voor. Ontelbare kaarsjes zijn er voor haar opgestoken, veel weesgegroetjes voor haar gebeden, massa’s rozenkransen in haar naam door de handen gegaan en heel wat monumentjes kregen een plaatsje in de stad.

De meimaand is de meest bekende Mariamaand, maar wist u dat ook oktober zich zo mag noemen? Daarom nemen de gidsen van de Stadsgidserij u graag op een luchtige manier mee op ‘Maria-tour’ door de binnenstad. Om samen eens te kijken waar de Mariadevotie nog altijd zichtbaar is. Een route doorspekt met folklore, anekdotes en wetenswaardigheden. De wandeling, die ongeveer 2 uur duurt, start op 14 oktober om 13.00 uur bij kapel Onze Lieve Vrouw ter Nood. Een verrassende wandeling, waarbij ‘ons lief vrouwke’ de wandelaars ongetwijfeld de weg zal wijzen.

Oorlogsherinneringen 21 oktober

Sommigen zien het als een tweede wonder van Peerke Donders dat Tilburg uitgerekend op zijn geboortedag 27 oktober werd bevrijd. Toeval of niet, wij kunnen ons bijna 75 jaar later nog steeds verWONDERen over de vele oorlogsmonumenten die de stad rijk is. Oorlogsmonumenten waarvan de meest opvallende nog niet zo lang geleden werden samengebracht in de Herdenkingstuin gelegen achter Factorium, tussen Bisschop Zwijsenstraat en Koningsplein. Een mooie gelegenheid om in de bevrijdingsmaand oktober eens mee te gaan op een route die vanuit deze tuin zal starten en vervolgens langs plekken voert die stuk voor stuk op een andere wijze de relatie leggen met Tilburg en de Tweede Wereldoorlog . Oorlogsmonumentjes die de ene keer prominent in beeld komen en een ander keer bijna verborgen langs de route moeten worden ontdekt. Maar stuk voor stuk indrukwekkende herinneringen aan een periode van bezetting, verzet en bevrijding. De wandeling op 21 oktober, die ook ongeveer 2 uur duurt, start om 13.00 uur in de Herdenkingstuin.

|Doorsturen