Sport

Boek over ‘voetbaldwergen’ van Europa


TILBURG - Wat hebben San Marino, Kosovo, Andorra, Malta, Liechtenstein, Kazachstan, Georgië, Gibraltar en Luxemburg met elkaar gemeen? Op het eerste oog niets. Toch is er één gemene deler: tijdens de loting voor de kwalificatiecyclus van het WK in Rusland zaten deze voetbaldwergen allemaal in ‘Pot 6’.

Joris van de Wier (Tilburg, 1978) reist in zijn nieuwe boek langs deze voetbalontwikkelingslanden om erachter te komen wat hen drijft om deel te nemen aan de groepsfase zonder enige kans op succes. Zo bezoekt hij in San Marino een computerwinkel, waar de man werkt die het snelste WK-kwalificatiedoelpunt ooit maakte en daardoor nog altijd een held is in Schotland. In Kosovo gaat Van de Wier op stap met levensgevaarlijke ultras en in Andorra bemerkt hij weinig liefde voor voetbal, maar wel een obsessie met goedkope sigaretten en alcohol. Op Malta ontdekt hij op een zolder het oude scorebord van het nationale stadion en in een stoffig straatje een levensgroot standbeeld van Bill Shankly, voormalig manager van Liverpool. In Liechtenstein ontmoet Van de Wier een voetballer die bijna werd gelyncht in Napels toen hij in de Serie A speelde, en de enige supporter van het nationale team die het elftal overal achterna reist.

Pesterijen

Kazachstan blijkt een land waar de politiek veel macht heeft over het voetbal en via een kunstmatige club probeert populair te worden in de rest van de wereld. Georgië was ooit beroemd vanwege de goede voetballers, maar tegenwoordig staat rugby op het punt om de populairste sport van het land te worden. En ondanks pesterijen en tegenwerking van Spanje voetballen ze onder de rots van Gibraltar stug door. Heel goed doen ze dat niet, want Van de Wier is getuige van de slechtste wedstrijd ooit. In Luxemburg spreekt hij met de man die eigenhandig het Nederlands Elftal uitschakelde voor het EK in 1964. Ondanks dat de negen landen in Pot 6 voetballend niet de beste van Europa zijn, heeft ieder zo zijn eigen voetbalcultuur en vindt Van de Wier overal liefde voor het spel.

Pot 6 - Op bezoek bij de voetbaldwergen van Europa is het vierde boek van Joris van de Wier, na ’Terraces & Floodlights’ (ook uitgebracht als ‘De Football Toerist’), ‘Glorious Hearts’ (over de Schotse voetbalclub Heart of Midlothian) en ‘Van Middlesbrough naar Millwall’. Het boek wordt uitgebracht door uitgever Staantribune Media.

De boekpresentatie is op zondag 15 juli - hoe toepasselijk: de dag van de WK-finale - vanaf 16.00 uur in Café Engelenburgh van oud-voetballer Joop van Maurik (onder meer FC Utrecht, FC Amsterdam), Aquamarijnlaan 15a in Utrecht.

|Doorsturen