Sport

Clubs mogen miljoenen verdelen

Door Peter van Oirschot

Geert van Erven

TILBURG - 5.300 Nederlandse verenigingen kunnen de komende weken gezamenlijk bijna 7 miljoen euro verdelen. Dat geld hebben ze zelf bijeengebracht via de verkoop van loten voor de Grote Clubactie. In totaal zijn ruim 2,9 miljoen loten verkocht door 225.000 meest jonge leden van 5.300 deelnemende verenigingen, goed voor een bruto totaalopbrengst van 8,7 miljoen euro. Van het verkoopbedrag vloeit 80 procent terug in de clubkassen.

De deelnemende clubs verkopen elk jaar meer loten, ziet directeur Frank Molkenboer van de Grote Clubactie. ¿Nederlandse verenigingen laten zien dat ze prima in staat zijn hun toekomst in eigen hand te nemen¿, meent hij. ¿In tegenstelling tot wat sommigen denken, is er nog wel degelijk een grote mate van betrokkenheid onder de leden. Ledenparticipatie bij de Grote Clubactie is groot.¿ Volgens Molkenboer gaat het bij sommige clubs dan ook over `serieus geld¿. Een vereniging die bijvoorbeeld voor 3.000 euro aan loten verkoopt, krijgt netto 2.400 euro op de eigen rekening gestort.

De meeste verenigingen hebben al een doel bepaald, voor hun leden die vanaf half september met de verkoopboekjes op pad gingen. Dat varieert van de aanschaf van een opblaasbare hockeyhal, tot een bijdrage in de aanleg van een kunstgrasveld, jeugdkampen of bij een deelnemende balletvereniging de danskleding voor een uitvoering in het voorjaar. Een fiks aantal van deze doelen kan komend jaar daadwerkelijk worden verwezenlijkt.

Mensen die dit jaar een lot hebben gekocht, kunnen vanaf donderdag 13 december hun lot checken via clubactie.nl

|Doorsturen