Sport

'Het ijshockey in Tilburg leeft als nooit tevoren'

Door Peter van Oirschot

TILBURG - Tilburg Trappers is op 15 december opnieuw uitgeroepen tot Tilburgs sportploeg van het jaar.

Dat hadden de Tilburgse ijshockeyers te danken aan het kampioenschap in de Duitse Oberliga, de tweede titel in successie op het derde niveau in het Duitse ijshockey. En in het derde jaar in Duitsland ligt Trappers op schema voor een nieuwe een topnotering en mogelijk een derde kampioenschap op rij. Tilburg Trappers en Icefighters Leipzig excelleren tot nu toe in de Oberliga Nord. Trappers wist in de hoofdronde zelfs een serie van zestien gewonnen duels in de boeken te krijgen. Een unieke serie, waarbij captain Ivy van den Heuvel wel wat kanttekeningen plaatst. "We hebben natuurlijk een geweldige reeks neergezet. Maar helemaal vlekkeloos was het niet. Een aantal duels hebben we pas in overtime in ons voordeel beslist. Verder hebben we enkele wedstrijden in de reguliere tijd gewonnen met één doelpunt verschil. De Oberliga is gewoon een lastige competitie, waarin wedstrijden niet zomaar worden gewonnen.

'Teamplayers'

Ivy van den Heuvel is hoe dan ook tevreden over de prestaties van zijn team. "We zijn lekker bezig. Het systeem dat we willen spelen zit er in grote lijnen in. De nieuwelingen liggen goed in de groep, ook de buitenlanders. Onze technische staf scout bij voorkeur teamplayers en ook dit jaar sluiten de nieuwe spelers naadloos aan bij de vaste kern."

Trappers is dus net als de afgelopen seizoenen weer een hecht team. Een verdienste van coach Bo Subr? "Nee, want dat zou niet goed zijn", zegt Ivy van den Heuvel. "De teamspirit moet vanuit de spelers zelf ontstaan."

Achter de schermen

Ivy van den Heuvel is de nieuwe captain van Tilburg Trappers en vindt de 'C' op zijn shirt een hele eer. Volgens de aanvoerder heeft die extra verantwoordelijkheid weinig invloed op zijn spel. "Ik speel niet anders dan in andere jaren. Mijn rol als captain speelt zich voor een belangrijk deel af achter de schermen. Als een jongen bijvoorbeeld even niet goed in zijn vel zit is het mijn taak om voor hem klaar te staan. Het is trouwens niet moeilijk om captain te zijn van Trappers, want we hebben veel leiders in ons team. Dat maakt het voor mij een stuk makkelijker."

Combinatie

Ivy van den Heuvel heeft van sport ook zijn beroep gemaakt. Naast het ijshockey houdt hij zich als personal trainer bezig met het begeleiden van mensen, die aan hun gezondheid werken. Mensen die wat kilo's af willen vallen bijvoorbeeld, en mensen die fitter willen worden en gezonder willen leven.

Het combineren van ijshockey en zijn onderneming Personal Training Ivy (PTI) kost wel wat kruim, maar met wat creativiteit komt de captain van Tilburg Trappers een heel eind. Met de laptop bij de hand werkt hij tijdens de vaak lange busreizen naar uitwedstrijden voor zijn bedrijf. "De combinatie ijshockey en werk verloopt zonder veel problemen. Ik speel ijshockey op Stappegoor en werk op een steenworp afstand van het IJssportcentrum. Dat maakt het een stuk eenvoudiger. Bovendien heb ik onder de mensen die ik train veel vaste klanten die flexibel zijn. Als we een uitwedstrijd hebben houden ze daar rekening mee. Als het nodig is maken we gewoon een nieuwe afspraak."

DEL2

De overstap van Trappers naar de Duitse Oberliga is volgens Ivy van den Heuvel een goede keuze geweest. Het is een spannende competitie op een hoger niveau dan het ijshockey in Nederland en België en dat wordt door spelers en fans in Tilburg op waarde geschat. Van den Heuvel: "Veel wedstrijden zijn uitverkocht en de mensen zijn erg enthousiast. Het ijshockey in Tilburg leeft als nooit tevoren. Het verbaast mij daarom niet dat er plannen zijn om de capaciteit van het IJssportcentrum te vergroten."

Tilburg Trappers heeft meer dan eens de wens uitgesproken om te kunnen promoveren naar de sterke DEL2, het tweede niveau in Duitsland. De captain van Trappers heeft daar wel oren naar. "We zullen daar geen slecht figuur slaan. We zullen wat tijd nodig hebben om te acclimatiseren, maar ik verwacht dat we snel op niveau zullen zitten. In onze voorbereiding op dit seizoen hebben we twee keer tegen Bad Nauheim gespeeld, momenteel middenmoter in de DEL2. In onze thuiswedstrijd waren de Duitsers beter, maar ik vond dat we uit de bovenliggende partij waren, ondanks de kleine nederlaag."

|Doorsturen