Sport

Jens Houtepen: 'Uitdaging? Playing professional!'


TILBURG - De veelzijdigheid van de Topsportopleiding op het Koning Willem II College in Tilburg wordt nog eens extra onderstreept door Jens Houtepen (16) uit Goirle. Hij golft, heeft een 'handicap' om u tegen te zeggen en geeft uitleg over zijn passie en doel.

Elke week traint hij zeker negen uur. In een uurtje zo’n 250 ballen afslaan, veel putten en holes lopen. Tevens speelt hij elke week wel een wedstrijd in binnen- en buitenland, verdeeld over meerdere dagen in het weekeinde. Zowel competitie (hoofdklasse) of, zoals afgelopen week, het Nederlands Kampioenschap tot 21 jaar in Groningen. Daar eindigde hij als 31ste en dan te weten dat de top tien bestond uit spelers van achttien jaar en ouder.

Jens schrikt niet terug voor twee keer achttien of zelfs meer holes op één dag. 'Mijn doel?' Met een bescheiden lachje laat hij zich 'de Europese Tour' ontvallen. 'Playing professional', voegt hij er aan toe. Daarvoor moet hij nog een beetje schaven aan zijn toch al indrukwekkende 'handicap' van 1,5. Wat betekent dat hij slechts een slag of wat meer nodig heeft om achttien holes binnen de gestelde limiet van een bepaalde golfbaan te slechten.

Als tijdens het interview twee golfers op een par 3 (in drie slagen bij 'het gaatje') bij golfclub Prise d’eau afslaan, kan hij een glimlach niet onderdrukken. Waarom wordt even later duidelijk, als hij met veel elan voor fotograaf Toin Damen op hetzelfde punt meerdere keren afslaat. Ook de afstand die hij overbrugt, imponeert. Bovendien 'legt' hij alle ballen met een fraaie boog dicht bij de hole. Jens staat niet voor niets 21ste in de herenranking in ons land. Om die positie te bereiken zijn er al veel successen geboekt. Hij was onder andere tweede op het Nederlands Kampioenschap (U12), maakte deel uit van de nationale selectie. Dat doet hij nu niet meer. 'Ook zonder de nationale selectie kun je ver komen.' In relatie daarmee noemt hij zijn trainer Phil Allen, zijn trainingsarbeid in Tilburg en zijn competitie-ervaringen met het team van The Duke (Nistelrode).

Dat hij vaak moet uitleggen wat er gedaan moet worden om het hoogste golfniveau te presteren, betreurt hij. 'Jammer dat de golfsport relatief weinig bekend is onder mijn leeftijdgenoten. Dat geldt ook voor de training die de sport vraagt.' Hij speelt al vanaf zijn vijfde jaar. 'Ben een keer met mijn vader meegegaan en was verkocht.' Jens heeft op school nog een jaar havo te gaan. 'Eerst mijn diploma behalen.' Wat betreft een vervolgopleiding heeft hij nog geen keuze gemaakt: 'Moet ik nog over nadenken.' Het antwoord op de vraag 'Of hij veel golf op tv kijkt?' spreekt voor zich: 'Ik speel liever zelf.' Dat deed hij afgelopen weekeind overtuigend. Hij speelde met zijn team The Duke 1 om het landskampioenschap en bleef in alle dubbel- en singlewedstrijden ongeslagen. Komend weekeinde speelt hij in Molenschot het Zwitserleven Dutch Junior Open 2019.

|Doorsturen