Sport

'Er komt een moment dat je even geen kampioen wordt'

Kind van de club Peter van Biezen:


TILBURG - Peter van Biezen is zonder twijfel één van de meest populaire spelers van Tilburg Trappers in de afgelopen twee decennia. In april vorig jaar moest hij vanwege trombose noodgedwongen afscheid nemen van de wedstrijdsport.

Peter van Biezen speelde 17 seizoenen in de hoofdmacht van Trappers. Een glansrijke carrière met vijf landstitels, zeven bekeroverwinningen en één Oberliga-titel. In een kleine 800 officiële wedstrijden liet de snelle aanvaller 285 goals, 551 assists en 1350 strafminuten noteren. Het is daarom geen verrassing dat zijn rugnummer 19 uit de roulatie is genomen en een ereplaats heeft gekregen in het IJssportcentrum Tilburg.

Keuze

Het leven na het ijshockey gaat voor Van Biezen vooralsnog niet over rozen. “De trombose heeft zijn sporen nagelaten. Er zitten drie beschadigingen in mijn been, die een goede doorbloeding belemmeren. De komende weken gaan we kijken of dat eventueel operatief te verhelpen is. Verder ben ik herstellende van een nekhernia. Ik ben twee maanden geleden geopereerd, maar heb nog steeds pijnklachten. Als ik terugkijk op mijn loopbaan zijn er momenten dat ik beter even rust had kunnen nemen bij lichamelijke ongemakken. Maar je wilt als ijshockeyspeler je team en je supporters niet in de steek laten. Ik denk dat spelers in het betaald voetbal door hun medische staf vaker aan de kant worden gehouden als ze serieus geblesseerd zijn. In onze sport ligt de keuze van wel of niet spelen meer bij de speler zelf. Ik heb wel de indruk dat dit aan het veranderen is door de verdere professionalisering bij het Oberligateam.”

Het was de bedoeling dat Peter van Biezen na zijn afscheid trainer-coach zou worden van het Beneliga-team van Tilburg Trappers. Door zijn blessures is dit er helaas (nog) niet van gekomen. “Het is niet zo dat ik persé de ambitie heb om hoofdcoach te worden, maar ik zou wel graag iets in de ijshockeysport willen doen. Mijn ervaring overdragen aan de jeugd en eventueel een rol spelen binnen de technische commissie van Trappers. Ik denk niet dat het kwaad kan als ook iemand van mijn generatie zich bezig gaat houden met de ontwikkeling van en vernieuwing binnen de club.”

Realistisch

Peter van Biezen heeft als kind van de club vanzelfsprekend het beste voor met Tilburg Trappers. “Een overstap naar de DEL2 zou fantastisch zijn geweest. Maar ik heb samen met veel teamgenoten altijd het idee gehad dat die promotie er niet in zou zitten. De Oberliga is natuurlijk een mooie competitie, maar we moeten wel realistisch blijven. Er komt een moment dat je even geen kampioen wordt. Als ervaren Nederlandse spelers stoppen met ijshockey of op een lager niveau gaan spelen kun je zomaar terugvallen naar de middenmoot. Als je voldoende jonge talenten op kunt leiden is dat geen ramp. Dan komen de successen vanzelf weer. Zeker bij Trappers, dat toch het Ajax van het Nederlandse ijshockey is.”

Niet somber

En wat als Tilburg Trappers de Oberliga moet verlaten? “Het bestuur staat voor de grote uitdaging om zich op alle scenario’s voor te bereiden. Maar als we noodgedwongen een stap terug moeten doen naar de Beneliga is dat voor mij niet alleen maar negatief. Voor bestuur, spelers en supporters zou dat natuurlijk teleurstellend zijn. Ik verwacht dat de eerste twee seizoenen lastig worden. Misschien dat sommige spelers stoppen of naar hun oorspronkelijke club gaan. De fans en sponsors in Tilburg zullen moeten wennen aan het niveau van de Beneliga.” Op langere termijn is een stap terug naar de Beneliga volgens Peter van Biezen niet rampzalig. “Ik ben niet zo somber. Ik ben het niet eens met de mensen die denken dat het ijshockey in Tilburg hierdoor kapot zal gaan. Dat gaat nooit gebeuren. Ik vind bovendien dat de Beneliga een stuk stabieler is geworden. Ik denk dat de clubs niet meer zoveel financiële risico’s nemen als voorheen. Verder zijn steeds meer teams aan elkaar gewaagd. En als de wedstrijden spannend zijn blijven de liefhebbers komen. Daarnaast vind ik dat de ijshockeybond op dit moment erg goed werk doet met de jeugd. Er zitten veel talenten in de nationale jeugdteams en die zullen op zeker moment doorstromen naar de Beneliga.”

|Doorsturen