Sport

Koning Willem II College maakt leren nóg leuker voor topsporters

Door Peter van Oirschot

TILBURG - Als Topsport Talentschool maakt het Koning Willem II College het voor topsporttalenten mogelijk om hun sportcarrière te combineren met het schoolleven.

De school verleent bijzondere faciliteiten aan leerlingen die topsport beoefenen. Als het nodig is, krijgen leerlingen individuele maatwerkroosters en bijzonder verlof op het moment dat ze op trainingskamp in het buitenland gaan of toernooien hebben onder schooltijd. Leerlingen met een zogenaamde LOOT-status kunnen in de bovenbouw bovendien ontheffingen krijgen voor bepaalde eindexamenvakken of hun examen over twee jaar spreiden. In de maatwerkroosters zijn studie-uren opgenomen, waar topsporters in het topsportstudielokaal onder begeleiding van de studiecoach kunnen werken aan schooltaken.

Omdat sommige topsporters wel 20 uur met hun sport bezig zijn, vindt de school het belangrijk dat zo veel mogelijk schoolwerk tijdens schooluren kan worden gedaan. Thuis mogen de leerlingen toekomen aan rust.

Aantrekkelijke omgeving

Het topsportstudielokaal heeft een flinke metamorfose ondergaan. Shirley Dap, oud-leerling en moeder van een van de topsporters, bood spontaan haar expertise en diensten aan, na een oproep aan ouders om mee te denken over een nieuw topsportstudielokaal. Als interieurontwerpster heeft ze de school geadviseerd over de inrichting van het lokaal. In Daps visie moet je ervoor zorgen, dat de sfeer van de ruimte een positief effect heeft op de motivatie van de leerling en dus ook op het leren van de topsporter. Dap heeft leerlingen gevraagd wat zij belangrijk vonden en heeft hun wensen kunnen meenemen in het definitieve ontwerp. In het nieuwe, vergrote topsportstudielokaal kunnen leerlingen in rust individueel werken, maar ook in groepjes. Er zijn plekken waar leerlingen zowel zittend als staand kunnen werken. Er zijn enkele loungebanken voor leerlingen die bijvoorbeeld een boek moeten lezen en er zijn wiebelkrukjes voor leerlingen die ook tijdens het studeren behoefte hebben aan beweging.

Woensdagmiddag 28 februari werd het Topsport Studielokaal geopend.

|Doorsturen