Sport

Nederland topfavoriet voor winnen WK ijshockey

Door Peter van Oirschot

TILBURG - De Tilburgse ijshockeyliefhebbers worden dit seizoen erg verwend. Na de play-offs in de Oberliga volgt als toetje namelijk nog het WK ijshockey Divisie II groep A in het IJssportcentrum Tilburg aan de Stappegoorweg.

Marco Spelten

Dit wereldkampioenschap vindt plaats van maandag 23 tot en met zondag 29 april. Een geweldige afsluiting van een succesvol ijshockeyseizoen.

Naast Nederland doen aan het toernooi mee België, Australië, Servië, IJsland en China. Het Nederlands team staat onder leiding van bondscoach Doug Mason. Hij wordt geassisteerd door de clubcoaches Bo Subr, Josh Mizerek en Mike Nason. Het is niet voor het eerst dat Mason het Nederlands ijshockeyteam onder zijn hoede heeft. Hij is erg tevreden over de voorbereiding van Oranje tot nu toe. "Sommige spelers hebben na afloop van hun seizoen in de Beneliga drie weken tot twee maanden niet meer op het ijs gestaan", zegt Doug Mason. "Maar we hebben in acht dagen veel vooruitgang geboekt. We hebben afgelopen week twee oefeninterlands gespeeld tegen België. Na een 2-1 overwinning na penaltyshots wisten we zondag met 3-8 te winnen. Na twee trainingen deze week volgt vrijdag nog een oefenwedstrijd tegen IJsland."

Uitdaging

Het is prettig voor de technische staf dat spelers van het Oberligateam van Tilburg Trappers na twee seizoenen afwezigheid weer deel uitmaken van de Oranje-selectie op een WK. Een aantal spelers van Trappers zal na de play-offs finale tegen Deggendorf inschuiven in de definitieve selectie van Doug Mason. "De spelers van Trappers hebben het hele seizoen op hoog niveau gespeeld in de Oberliga en ze zijn topfit", aldus Mason. "We zullen de kern van Tilburg aanvullen met andere spelers uit onze brede voorselectie. Dat is niet zo eenvoudig. Het is een uitdaging om de meest geschikte kandidaten te selecteren."

Nederland is door de Tilburgse inbreng topfavoriet om het toernooi te winnen. België is geen onbekende meer voor Doug Mason, die naast hoofdcoach van Oranje clubcoach is van de Graz 99ers in Oostenrijk. "Ik weet weinig van de andere tegenstanders. Dat maakt het toernooi erg spannend. Maar uiteindelijk gaat het vooral om onszelf. We moeten zorgen dat het Nederlands team er klaar voor is."

Lange adem

IJshockey Nederland heeft eerder de ambitie uitgesproken om het Nederland ijshockeyteam naar de top-16 van de wereld te brengen. Is die doelstelling volgens Doug Mason reëel?

"De bond wil proberen het ijshockey in Nederland beter te maken en dat is een goede zaak. Ik vind het reëel om dit doel na te streven, maar het is wel een proces van vele jaren. Je verzamelt punten voor de wereldranglijst op wereldtoernooien. Als we twee keer achter elkaar een WK winnen zullen we nog maar rond de 20e of 22e plaats staan op de ranking." Het wordt volgens de bondscoach dus een kwestie van lange adem. Een belangrijke voorwaarde volgens Mason is dat de voorzitters van de Nederlandse clubs op één lijn zitten om de sport verder te ontwikkelen. Dat ze niet alleen aandacht hebben voor de korte termijn. "Als we het Nederlands ijshockey beter willen maken zullen de voorzitters hun clubbelang wat vaker terzijde moeten schuiven. Daar schort het helaas nogal eens aan in Nederland."

Lezersactie

De organisatie van het WK stelt 2 x 2 vrijkaarten beschikbaar voor de wedstrijd IJsland-Nederland op dinsdag 24 april om 20.00 uur. Mensen die hiervoor in aanmerking willen komen dienen jet juiste antwoord te geven op de volgende vraag:

Welke speler van het huidige Tilburg Trappers heeft tot nu toe de meeste interlands gespeeld?

Stuur uw oplossing uiterlijk zondag 22 april naar het adres lezers@tilburgsekoerier.nl Uit de juiste inzendingen worden twee winnaars getrokken. Zij krijgen persoonlijk bericht.

Marco Spelten

|Doorsturen