Sport

Reeshof in het teken van regiokampioenschap veldrijden

Door Peter van Oirschot

TILBURG - Houten drempels, een trap, steile run-ups en een meterslange zandbak.

door Zamire Willems

 

Met een uitdagend parcours vol hindernissen is het aan de Bijsterveldenlaan gelegen parcours van Tilburgse Wielerclub Pijnenburg (TWC) zaterdag 11 en zondag 12 november het decor van een jeugdwedstrijd en het Regiokampioenschap veldrijden. "Het wordt een bijzonder evenement', zegt Peter van Gils trots. De trainer en coördinator wist voor de allereerste keer de regiokampioenschappen naar Tilburg te halen, al gingen daar wel wat eisen aan vooraf. "Het parcours moet 2,5 kilometer lang zijn. Dat halen we met 2200 meter net niet, maar gelukkig deden ze daar niet moeilijk over. Ook moet er voldoende ruimte zijn voor een materiaalpost en bezoekers. Ruimte hebben wij hier genoeg."

Naast 170 veldrijders uit Zeeland, Noord-Brabant en Limburg, die zondag strijden om de regio titel, crossen zaterdag eerst nog 230 talentjes uit het hele land over het barre off-road terrein dat TWC rijk is. Zo ook Reeshofbewoners Roos Huijbers (12) en Tyler Geerlings (11), die het parcours al een paar weken aan het verkennen zijn.

Wat is de grootste uitdaging? "De zandbak, die is echt niet te halen. Voor niemand", zegt Tyler, terwijl hij nog even snel een lesje techniek meepikt van Van Gils over hoe je het best je fiets door de zandbak tilt. "Maar ik vind het ook het leukste, het is toch weer een uitdaging iedere keer."

Het tillen van haar fiets op de schouder vindt Roos maar niks: "Daar krijg ik blauwe plekken van."

Anders dan misschien voor veel meiden zou gelden, schuwt Roos het geklieder door de modder niet. Iets wat veldrijden wel met zich meebrengt. "Het is alleen niet leuk als er water in je schoenen komt, dan vind ik het minder." Toch gaat haar voorkeur uit naar baanwielrennen. Een sport waar ze stilletjes van droomt later als prof te beoefenen. "Je kunt bij baanwielrennen zo hard rijden als je wilt, je hebt geen hindernissen. Je gaat zeker 40 tot 50 kilometer per uur." Een passie voor snelheid die ze ook terugvindt in het veldrijden. "Ik vind de heuvels leuk, als je er dan vanaf fietst heb je snelheid en kun je misschien iemand inhalen."

 

Voor Tyler, die in de zomermaanden geniet van rijden op het asfalt, is veldrijden echt zijn ding: "Crossen vind ik het leukst. Vooral de modder, de stukken waar je wegglijdt." Of de kleine man zenuwachtig is voor de wedstrijd? "Nu nog niet. Bij de start wel, omdat ik wil winnen. Na de wedstrijd is het altijd gezellig, ik doe vooral mee omdat het gezellig is." Iets waar Roos zich volledig bij aansluit.

|Doorsturen