Sport

Sporten met een deel van een ander

Door Peter van Oirschot

TILBURG - Hoe lekker is het niet om na een werkdag te gaan trainen of te gaan sporten om alles even los te laten van die dag.

Maar wat als je leven er anders uitziet omdat je bijvoorbeeld drie keer per week aan de nierdialyse moet liggen, dat je hart of lever niet meer functioneert of dat je bijna geen lucht meer krijgt omdat je een beperkte longfunctie hebt. Mensen die wachten op een orgaan, weefsel of beenmergtransplantatie kunnen soms jaren geen 'normaal' leven leiden. En sporten zit er dan al helemaal niet meer in.

Voor deze mensen is een transplantatie een nieuwe start in hun leven. Na de operatie volgt eerst een periode van intensieve revalidatie om überhaupt weer deel te kunnen nemen aan de dagelijkse dingen. Veel mensen kunnen en durven dan niet meer te sporten. Toch hoeven deze mensen niet stil te zitten. De stichting Sport en Transplantatie biedt de mensen de mogelijkheid om verschillende sporten te beoefenen met lotgenoten.

Er zijn momenteel 10 sporten bij de stichting ondergebracht, waaronder atletiek, wielrennen, zwemmen, tennis, tafeltennis, volleybal en badminton. Sinds januari van dit jaar is het ook mogelijk om deel te nemen aan voetbal, maar dan wel met aangepaste regels. Zie het maar als zaalvoetbal op het veld. De groep bestaat intussen uit 16 spelers en een technische staf. In augustus nemen zij deel aan de World Transplant Games in Newcastle, zeg maar de Olympische Spelen voor deze doelgroep. Voetbal staat er voor het eerst op de agenda op de reeds 30 jaar dat deze spelen bestaan. Volgend jaar staan zelfs de eerste wereldkampioenschappen op het programma en ook daar gaan de Nederlanders voor goud.

Om dit alles in gang te zetten en goed voor de dag te komen is veel aandacht en veel sponsoring nodig. Op 18 mei is er een demonstratiewedstrijd tussen het Nederlands Transplantatie Voetbalteam (met vier Tilburgers) en een team van Gudok op het Gudok-complex aan de Spaubeekstraat in Tilburg. De aftrap is om 14.00 uur. Verder worden die dag diverse activiteiten rondom het team georganiseerd. Zo is er een enveloppenactie waarmee mooie prijzen te winnen vallen. Ook bestaat de mogelijkheid om informatie in te winnen over sporten na een transplantatie in het algemeen en kunt u de spelers van het Nederlands voetbalteam vragen stellen over hun ervaring.

Meer informatie: www.sportentransplantatie.nl. Wilt u meer informatie over de voetbaltak van deze stichting, of interesse hebben om te sponsoren, neem dan contact op met Robin Simons via e-mail rpm.simons@gmail.com

|Doorsturen