Sport

Sterk deelnemersveld voor NK omnium

Door Peter van Oirschot

APELDOORN - Het Nederlands kampioenschap omnium op de wielerbaan van Omnisport mag zich op zaterdag 23 december op een sterk deelnemersveld verheugen.

Gert Bonestroo

Met Kirsten Wild uit Zwolle is de renster aanwezig die op de Olympische Spelen van Londen (2012) en Rio (2016) de eer van ons land verdedigde op dit onderdeel. Onlangs won Wild in Pruszkow een wereldbekerwedstrijd op dit onderdeel en ook was ze tweede op het Europees Kampioenschap in Berlijn. Wild neemt het net voor Kerstmis in Apeldoorn op tegen onder andere Nina Kessler (Velserbroek), die vorig jaar het rood-wit-blauw veroverde op deze discipline.

Bij de mannen is Roy Eefting uit Apeldoorn titelverdediger. De renner van Vlasman is momenteel ook op internationale toernooien de Nederlandse representant op dit onderdeel. Op het wereldkampioenschap in Hong Kong was Eefting begin dit jaar vijfde op het omnium. Eefting neemt het op 23 december op tegen onder anderen Olympia-gangers Joost van der Burg en Jan Willem van Schip, de laatste is volgend jaar prof bij Team Roompot-Nederlandse Loterij. Met Melvin van Zijl is een andere kanshebber genoemd, die op tal van NK's om de medailles en zelfs de titel weet mee te doen. Bij de vrouwen weten Wild en Kessler zich omringd door een sterk deelnemersveld. Zo zijn de Apeldoornse wegprof Winanda Spoor, Europees kampioene op de weg bij de junior-vrouwen Lorena Wiebes en Nederlands kampioene bij de elite-zonder-contract Marjolein van 't Geloof present bij deze nationale titelstrijd. De laatste is volgend jaar prof bij Lotto-Soudal.

Het programma begint om 13.00 uur. Behalve de elite-mannen en -vrouwen strijden ook de junioren (m/v) om de nationale titels. Het omnium wordt verreden over vier onderdelen: scratch, temporace, afvallingswedstrijd en puntenkoers. Bij de eerste drie onderdelen is het zaak om zo hoog mogelijk te eindigen, vervolgens wordt in de puntenkoers fel gestreden om via de verdienen punten of door een ronde te nemen op de rest van het veld nog een plek of meerdere plaatsen op te schuiven. De huldigingen worden omstreeks 18.45 uur verwacht.

(FOTO: GERT BONESTROO)

|Doorsturen