Sport

Tilburg Ten Miles eerste op wereldranglijst

Door Peter van Oirschot

TILBURG - De 45.03 die de 19-jarige Rodgers Kwemboi uit Kenya op 3 september tijdens de CZ Tilburg Ten Miles realiseerde is de beste wereldprestatie op 10 Engelse Mijlen van 2017! Dat blijkt uit de wereldranglijst van All Athletics.com.

Kees Nouws

Tilburg heeft met de 45.06 van Evans Chebet ook de tweede plaats in handen op deze prestigieuze ranglijst. Het Tilburgse evenement is de enige wegwedstrijd in Noord-Brabant die een top tien plaats heeft op deze wereldranglijsten. Daarmee wordt de hoge kwaliteit van het Tilburgse evenement nog eens onderstreept.

De organisatie van de Tilburg Ten Miles is buitengewoon trots op het feit dat haar evenement opnieuw de beste jaarprestatie in huis heeft. De laatste jaren is dat al meerdere keren gebeurd. Directeur Henk van Doremalen: 'Hoofdreden is het uitstekende parcours waarover ons evenement beschikt, de goede organisatie en het feit dat door samenwerking met Global Sports Communication (het bureau van Jos Hermens) atleten van wereldniveau, die ook nog eens in topvorm verkeren, kunnen worden aangetrokken. Tilburg hield de concurrentie in Japan (Kosa), USA (Washington) en Nederland (Damloop) achter zich. In de breedte is de wedstrijd in Japan met meer dan 100 deelnemers onder 50 minuten de sterkste wedstrijd ter wereld, maar de absolute topprestaties worden in Tilburg gereailiseerd.' Tijdens de afgelopen Ten Miles kwam Richard Kwemboi Chumo zoals hij voluit heet, met zijn 45.03 tot de tweede tijd ooit in Tilburg. Met 44.24 is de beste prestatie in Tilburg al sinds 2005 in handen van de Ethiopische topatleet Haile Gebrselassie. Destijds en nu nog steeds was dat het wereldrecord.

Tijdens de laatste editie van het evenement wist Nederlands beste wegatleet Abdi Nageeye het nationale record op de 10 EM naar 46.26 te brengen. Met 46.40 was hij al houder van het record. Onderweg verbeterde hij op 15 km het Nederlands record naar 43.25. Ook dat stond met 43.29 al op zijn naam, gerealiseerd in Tilburg in 2015.

Bij de vrouwen die in Tilburg altijd 10 km lopen, kwam de debuterende Ethiopische Senbere Teferi tot 30.38 goed voor een vijfde plaats op de wereldranglijst van 2017. Dat was toen ook de beste wereldtijd van het seizoen, maar die werd een week later in Praag overtroffen door 4 atletes. Op de veel gelopen 10 km staat Tilburg met twee prestaties in de top tien van 2017.

De 31e editie van de CZ Tilburg Ten Miles zal plaatsvinden op zondag 2 september 2018. (FOTO: Kees Nouws)

|Doorsturen