Sport

Tilburgse wint drie plakken op World Transplant Games

Door Silvester Klaasman

TILBURG - Twee keer zilver en één keer brons, dat is de prijzenoogst van Hester Elisen op de World Transplant Games. Het sportevenement dat dit jaar gehouden werd in het Engelse Newcastle, kende ongeveer 2300 deelnemers uit zo'n 60 landen.

Joep de Beer

Elisen is verheugd met haar prestaties en die van het team: 'Van te voren hoopte ik op tenminste één medaille, dus dan is het extra mooi als je er drie mee naar huis neemt', zegt ze in gesprek met de Koerier. 'Het niveau was hoger dan twee jaar geleden in Malaga. Daarom ben ik extra blij met het resultaat. Daarbij deed ik voor het eerst mee met het voetbal. Daar was ik bovendien de enige vrouw. Ik stond al snel bekend al 'ons moederke', want ik ben 47 en de jongste was 18. Het had dus gekund', zegt Elisen lachend. 'Dat je dan met zijn allen ook nog zilver wint is extra mooi.'

Grootste winst

'Maar de grootste winst voor mij is, dat ik kan laten zien hoeveel beter het met me gaat na de transplantatie. Zes jaar geleden heb ik een nieuwe nier gehad. Mijn laatste nog werkende nier stopte ermee omdat ik een chemokuur moest ondergaan wegens borstkanker. Mijn partner heeft toen één van haar nieren gedoneerd. Wij hadden samen geen match maar omdat zij doneerde kon ik wel een nier van iemand anders krijgen. De spelen zijn dus ook een manier om te laten zien hoe enorm mensen geholpen worden door hun donor. Het is niet van het niveau Willem II wat we laten zien, maar we staan er wel met zijn allen. Daar gaat het om', zegt Elisen.

Alles eruit halen

De medailles kwam haar dus niet aanwaaien. Ook traint Elisen twee tot drie keer per week om fit aan de spelen te kunnen deelnemen. En ze is van plan dat nog wel even vol te houden: 'Je weet natuurlijk nooit hoe het loopt. Het feit dat een orgaan nu door het lichaam geaccepteerd wordt, en goed werkt, wil niet zeggen dat dat altijd zo blijft. Daarom is het zo belangrijk om er zoveel mogelijk uit te halen', zegt Elisen. 'De volgende spelen zijn over twee jaar in Houston. Ik ben zeker van plan daar bij te zijn', besluit de sporter.

|Doorsturen