Sport

Vierluik: Sport in Tilburg

Door Peter van Oirschot

TILBURG - De komende tijd verschijnt elke maand een item over sport in Tilburg. Maak in dit vierluik kennis met Tilburgse sporters, sportverhalen en sporten.

De tweede bijdrage is gewijd aan kunstschaatstalent Julia van Dijk, die gaat voor de Olympische Spelen.

Ze is pas 12 jaar en groeide op in de Reeshof én op de ijsbaan. Klein van stuk maar groot in talent. En in dromen. Dit seizoen debuteerde ze in de categorie Advanced Novice en pakt ze veel titels, zoals vorige maand in Innsbruck tijdens de Internationale Eiscup en bij het Gewestelijk Kampioenschap in Dordrecht. We maken kennis met kunstschaatstalent Julia van Dijk.

Proefles

Julia begon met schaatsen door haar juffrouw in groep 1-2, Emmie de Rooij. “Zij vertelde in de klas over het schaatsen, dat je een proefles kon volgen via Try Out Sports. Dat ben ik gaan doen met m’n beste vriendinnetje en ik vond het meteen al super leuk. Na een kwartier kon ik al vrij schaatsen!”, aldus Julia. Inmiddels is ze 12 jaar en schaatst ze al drie seizoenen in Dordrecht bij kunstrijvereniging De Drechtsteden. Ze hebben daar goede faciliteiten om de top te bereiken, om straks EK’s en WK’s te gaan rijden. Om zich te kwalificeren voor die EK’s en WK’s traint ze hard. Maar liefst vijf keer per week, in totaal 14 uur. Door haar LOOT status voor topsport talenten bij het NOC*NSF kan ze dit goed combineren met school.

Challenge Cup

In totaal doet ze dit seizoen aan negen wedstrijden mee, in Nederland en in het buitenland. Julia: “Je kiest zelf aan welke wedstrijden je meedoet. Als je wilt kun je elk weekend wel ergens schaatsen, maar dat zou erg duur zijn.” De afgelopen maanden pakte ze al een paar keer de eerste plek bij wedstrijden. Maar de belangrijkste wedstrijd staat in februari op het programma. Dan is de Challenge Cup in Den Haag. Het is een grote wedstrijd waar ook de internationale schaatstop aanwezig is, en daarbij is de beste Nederlandse ook meteen Nederlands kampioen.

Haar grootste droom is om ooit de Olympische Spelen te halen. “En om EK’s en WK’s te rijden, en te winnen!”, voegt ze hier aan toe. “De grootste concurrentie komt uit Rusland. Zij schaatsen 6 uur per dag, 7 dagen per week! Maar zij gaan niet naar school… En dat is ook best belangrijk!”

Lees op www.sportintilburg.nl het hele interview met Julia van Dijk.

|Doorsturen