Lezersacties

Het huishouden van een ‘ontaarde’ moeder

Door Caroline van de Oetelaar van Tilburgse Koerier

DEZE ACTIE IS AFGELOPEN.

DE PRIJSWINNAARS HEBBEN BERICHT ONTVANGEN!

Het boek Het huishouden van een ‘ontaarde’ moeder is in oktober uitgebracht en geschreven door journalist Marjolein Hurkmans samen met haar 3 puberkinderen. Zij is nu woonachtig in Haarlem, maar van origine een echte Tilburgse dame. Aangezien ze wel van een feestje houdt (o.a. hoofdstuk in het boek ‘Waar is het feestje? Hier is het feestje’), heeft Marjolein een artikel geschreven voor Carnaval.

Waar is het feestje, hier is het feestje!
Ik ben een gemankeerd carnavalsvierder. Ondanks mijn Brabantse roots, kreeg ik niet mee van thuis. Nou ja, het schoolcarnaval, daar deed mijn moeder haar best voor. Ze naaide zelf een outfit. Het ene jaar was ik Pipi Langkous, het jaar daarop Saartje uit Swiebertje (terwijl ik zo graag dansmarieke wilde zijn, maar dat vond ze niks). Toen ik eenmaal in de puberteit was, ging ik natuurlijk wel. Alles om met die ene leuke jongen te kunnen zoenen. Carnaval leek me het feest bij uitstek om op de versiertoer te gaan. En al doende leert men: van teveel bier word je ziek, je carnavalsoutfit gaat na een paar dagen behoorlijk stinken van al het gemorste pils, de shoarmasaus en het zweet en jongens die je zoenen in het heetst van de carnavalsstrijd, weten de volgende dag niet eens meer hoe je heet. Toen mijn dochter op haar 17e (want Brabants bloed) voor het eerst vanuit Haarlem carnaval ging vieren, gaf ik haar dan ook de volgende tips mee:

1. Kekke te korte gekochte jurkjes verraden onmiddellijk dat je van ‘boven de rivieren’ komt. Een echte Brabo flanst z’n carnavalsoutfit zelf in elkaar. Gewoon iets gezelligs met een pruik en een maffe jas. En neem wat reservekleren mee (stiekem vond ik het ook wel een prettig idee dat ze zich niet in een minirok met decolleté in het feestgedruis stortte).
2. Eet vet. Van te voren. Natuurlijk is het een beter en verstandiger advies om te zeggen: drink niet teveel, maar ik heb geen boter op mijn hoofd. Over boter gesproken. Mijn eigen vader adviseerde me indertijd een heel pakje naar binnen te werken alvorens te gaan ‘carnavallen’. Dat zou een goed bodempje leggen. Gaat me weer een beetje ver. Maar een stevige kapsalon moet kunnen. De calorieën hos je er daarna wel weer af (trouwens: met carnaval doen we niet aan calorieën)
3. Het is mogelijk dat je ergens in de polonaise zomaar door iemand wordt gezoend. Niks aan de hand, gewoon verder dansen. Dit is niet de liefde van je leven, maar iemand met een vrolijke bui. Worden er jongens echt handtastelijk, dan komen die waarschijnlijk niet uit Brabant. Er heerst boven de rivieren nog steeds het vreemde idee dat carnaval gelijk staat aan een orgie. In dat geval trap je hem in zijn ballen of steek je je vingers in zijn ogen. Vraag hulp aan iemand met een geel/wit/rode sjaal om. Dat is geheid een echte Tilburger en die wast dat ‘Hollandse varkentje’ wel even de oren.

Dochterlief heeft het waanzinnig leuk gehad en kwam veilig weer thuis.
Missie geslaagd.

Nieuwsgierig geworden naar het boek Het huishouden van een ‘ontaarde’ moeder?
Wij mogen 3 gesigneerde boeken verloten.
Stuur een bericht naar lezers@tilburgsekoerier.nl met daarin je naam en adresgegevens.
Prijswinnaars krijgen persoonlijk bericht.

Het huishouden van een ‘ontaarde’ moeder | ISBN 978-90-824177-6-0 | €19,95

Marjolein Hurkmans

|Doorsturen

Miranda

2018-02-06 08:14:37

"Vraag hulp aan iemand met een geel/wit/rode sjaal om. Dat is geheid een echte Tilburger en die wast dat ‘Hollandse varkentje’ wel even de oren." ???

Beter je huiswerk doen, Marjolein Hurkmans!

Een Tilburger draagt groen/oranje, geel/wit/rood dragen ze in Oeteldonk, oftewel den Bosch!