Tilburg in Bedrijf

Bijsluiters en voedingsetiketten voor veel Nederlanders onleesbaar

Door Peter van Oirschot

TILBURG - Het blijkt een grote ergernis onder Nederlanders: kleine lettertjes op onder meer voedingsetiketten, medicijnverpakkingen en bijsluiters. Dat blijkt uit onderzoek van Specsavers onder ruim 12.000 Nederlanders. Zo ervaart van de mensen die moeite hebben met het lezen van kleine lettertjes ruim de helft problemen met het lezen van voedseletiketten (53%). Ook bij het lezen van medicijnverpakkingen en bijsluiters ervaart de helft (50%) problemen. Dit kan leiden tot ergernissen én gevaarlijke situaties. Een leesbril biedt niet altijd de oplossing. Wat dan wel? Een leesbaar lettertype en duidelijk contrast.

Uit het onderzoek blijkt verder, dat men het dragen van een leesbril het liefst zo lang mogelijk uitstelt. Bijna de helft (48%) van de mensen met een leesbril heeft het hulpmiddel niet direct aangeschaft terwijl zij al wel ongemak ervoeren. Als we eenmaal aan de leesbril zijn, voelt 55 procent zich onthand zonder. Toch vergeet 31 procent van de Nederlanders die een leesbril nodig hebben, deze regelmatig mee te nemen. Dit leidt tot situaties waarbij het moeilijk of niet kunnen lezen van kleine lettertjes tot ergernissen kan leiden en in sommige gevallen ook gevaarlijk kan zijn.

Naast etiketten van voedingsmiddelen en bijsluiters zijn er nog tal van andere situaties waarbij kleine lettertjes een bron van ergernis zijn.

|Doorsturen