Tilburg in Bedrijf

Kerkhovense molen weer echte werkende korenmolen

Door Peter van Oirschot

OISTERWIJK - De Kerkhovense molen in Oisterwijk is van oorsprong een in hout gebouwde windmolen, een zogenaamde standerdmolen, zoals er in de middeleeuwen in bijna alle Brabantse dorpen en steden te vinden waren.

In 1895 brandde de molen af. Ten werd besloten een moderne opvolger te bouwen. Modern wil zeggen in steen, en ook hoger, zodat de molen de wind beter kon vangen. Na de Tweede Wereldoorlog kwam de molen buiten bedrijf, maar afgebroken werd hij niet. Men besloot om de molen als jeugdherberg in gebruik te nemen. In 1979 kwam de ommekeer met een volledige, maalvaardige restauratie. Vrijwillige molenaars gingen er weer meel malen voor enkele bakkers, en dat is tot op de dag van vandaag zo gebleven.

 

De molen kwam in handen van een stichting. Er kwam een molenwinkel met koffiegelegenheid bij en veel vrijwilligers kwamen in de molen, op het erf en in de groentetuin de handen uit de mouwen steken. Een kenmerk van de bedrijvigheid hier is ook dat er samengewerkt wordt met mensen met een beperking. Zo is de molen weer een echte, werkende korenmolen geworden, waar degenen die thuis brood, cake en koek willen bakken de diverse meel- en bloemsoorten voor hun producten kunnen vinden.

 

Grondstoffen die net als vroeger ambachtelijk bereid worden, maar die tegelijkertijd wel aan de hoogste kwaliteitseisen voldoen. Daarnaast zijn in de molenwinkel groenten uit eigen tuin en andere streekproducten te koop. En niet te vergeten is de molen uitgegroeid tot een locatie, waar mensen elkaar in een sfeervolle omgeving die historie ademt kunnen ontmoeten. Rondleidingen en lunches zijn mogelijk, voor groepen op afspraak.

Meer informatie: www.kerkhovensemolen.nl

|Doorsturen