Tilburg in Bedrijf

Advertorial

Mondzorgcoach van start bij consultatiebureau Tilburg Kruispunt

Door Cor de Groot van Tilburgse Koerier

Vanaf juni is op het consultatiebureau Tilburg Kruispunt een nieuw gezicht aanwezig: de mondzorgcoach. De mondzorgcaoch helpt peuters en ouders bij het tandenpoetsen. Dit is hard nodig! Veel jonge kinderen hebben al gaatjes in hun melkgebit.

Mondzorgcoach Marion Martens leert peuters en ouders hoe ze tanden goed poetsen.

Het is belangrijk de tanden te poetsen zodra het eerste tandje doorkomt. Jonge kinderen hebben hierbij de hulp van ouders nodig om hun tanden goed te poetsen. Het is ook belangrijk dat kinderen zo vertrouwd raken aan het poetsen van hun tanden. De mondzorgcoach helpt hierbij en geeft tips en adviezen aan de ouders over voeding om de tandjes gezond te houden.

Nieuwe aanpak
De mondzorgcoach op het consultatiebureau is een onderdeel van het preventieprogramma Gezonde Peutermonden voor baby’s en peuters vanaf 6 maanden. Bijna alle kinderen komen tot hun vierde jaar meerdere keren naar het consultatiebureau. Tegelijkertijd met deze bezoeken controleert de mondzorgcoach de tanden van de peuters en geeft voorlichting over de verzorging van het gebit. Ook stimuleert zij ouders hun kind al vanaf zes maanden mee te nemen naar de tandarts of een mondhygiënist.
Peggy van Spreuwel, onderzoeker van Hogeschool Utrecht stelt: “Veel kinderen gaan pas na het vierde levensjaar voor het eerst naar een tandarts en dan hebben ze al vaak gaatjes in hun tanden. Ouders weten vaak ook niet dat mondzorg voor kinderen verzekerd is in het basispakket.” Deze aanpak is gebaseerd op succesvolle programma’s uit Schotland en Gewoon Gaaf! van het Ivoren Kruis.
Wat is het effect van de mondzorgcoach?
De verwachting is dat de mondzorgcoach veel ouders kan helpen met de mondverzorging van hun kinderen. Daarom gaat Peggy van Spreuwel het effect van de mondzorgcoach onderzoeken. Hiervoor is zij op zoek naar kinderen die mee willen doen. Door de loting wordt bepaald dat sommige kinderen het programma van de mondzorgcoach krijgen en de andere niet. Door de beide groepen met elkaar te vergelijken, kan de invloed van de mondzorgcoach worden bepaald. We gaan kijken of kinderen in beide groepen gaatjes krijgen, hoeveel gaatjes en hoe het gaat met het verzorgen van het gebit. Ook gaan we kijken wat dit programma gaat kosten ten opzichte van de mogelijke opbrengsten voor de mondgezondheid van kinderen.

Meedoen?
Wil u met uw kind meedoen aan dit project, dan kunt u zich aanmelden bij het consultatiebureau. Voor meer informatie zie de website: www.gezondepeutermonden.hu.nl

Meer info over dit project:
Mondhygiëne Praktijk Tilburg, Rosmolenplein 60, 5014 ET Tilburg
Bertine van Roy
Telefoonnummer 013 535 6529
E-mail info@mhp-tilburg.nl 

 

 

|Doorsturen

Tilburg in Beeld