Tilburg in Bedrijf

Schrobbelèr zet deuren wagenwijd open

Door een lezer

Vanaf maart is het mogelijk elk weekend een kijkje te komen nemen in de distilleerderij van Schrobbelèr. Vanwege het succes verruimt de Tilburgse kruidenlikeur de mogelijkheden om een rondleiding te komen doen. Elke zaterdag en zondag om 13.30 uur kan iedere geïnteresseerde komen kijken hoe Schrobbelèr wordt gemaakt en natuurlijk de sfeer ‘proeven’. Sinds 2014 organiseert Schrobbelèr rondleidingen. ‘Het is ontstaan uit de vraag die op ons af kwam. Steeds vaker kregen we het verzoek of mensen een kijkje konden komen nemen. Bij bierbrouwerijen wordt het ook vaak gedaan’ aldus directeur Jan Eijsermans. ‘Inmiddels hebben we een heel team dat zich volledig inzet op de rondleidingen.’

Groepen
Tot op heden was het alleen mogelijk om met een groep te reserveren en werd er maar heel af en toe een rondleiding georganiseerd waar ook kleinere gezelschappen bij aan konden sluiten. Maar vanaf maart kan iedereen op zaterdag- en zondagmiddag aansluiten. Overigens kunnen groepen vanaf 15 personen nog steeds zeven dagen per week een rondleiding reserveren. Er zijn veel families, verenigingen, vriendengroepen, bedrijven die daar gebruik van maken.

Bourgondische sfeer
‘De meeste mensen die bij ons komen, kennen Schrobbelèr al. Toch hebben ze vaak geen beeld van hoe de distilleerderij en het productieproces eruit ziet en worden ze positief verrast.’ Tijdens de drie uur durende tour worden bezoekers welkom geheten in het Proeflokaal. Dit is het Bourgondische café van Schrobbelèr waar bezoekers in stijl ontvangen worden met koffie en een Schrobbelèr bonbon. Zij worden meegenomen in de ontstaansgeschiedenis, mogen een kijkje nemen in het laboratorium waar een klein tipje van de sluier wordt onthuld over het geheime familierecept om vervolgens het bottelproces en de aanmaakketels te bekijken. Natuurlijk wordt er tot slot in een sfeervolle ambiance geproost met Schrobbelèr.

Historie
De Bourgondische sfeer van Schrobbelèr is typerend voor de kruidenlikeur en ontstaan, omdat ontdekker Jan Wassing zelf heel erg van gezelligheid hield en van veel vrienden om hem heen. Omdat hij maagpatiënt was mengde hij in de jaren ’70 bestaande dranken met homeopathische middelen. Net zolang totdat hij iets had wat zijn maag kon verdragen. In zijn huisbarretje ‘Bij den Schrobbelaar’ liet hij het aan zijn vrienden proeven. Zij vonden het lekker en daarna heeft hij het recept met de Tilburgse distillateur Jonkers ontwikkeld zoals dat er nog steeds is. Tijdens de rondleidingen wordt nog veel meer verteld over het ontstaan van Schrobbelèr.

Online
De rondleidingen vinden plaats in de distilleerderij aan de Polluxstraat in Tilburg. Voor de rondleidingen elke zaterdag en zondag om 13.30 uur moeten vooraf tickets besteld worden. Dat kan online via www.schrobbeler.nl. Groepen die op andere dagen een bezoek willen brengen kunnen reserveren via een apart reserveringsformulier op de site.

|Doorsturen