Uit

Aafke Romeijn: “In Tilburg lijkt alles te lukken”

Door Silvester Klaasman

TILBURG - Ze werd vorige week donderdag bekend gemaakt als de nieuwe ‘Writer in Residence’ van het Tilt Festival, een programma waarin schrijvers een literaire reflectie geven op Tilburg. Aafke Romeijn gaat die reflectie vooral geven aan de hand van de Tilburgse architectuur.

Marc Deurloo

Zelf kent ze de stad vooral van de optredens die ze er deed. “Wat me vooral bij blijft van de stad is het dorpse gevoel in een stadse omgeving”, zegt Romeijn in gesprek met de Koerier. “Op cultureel gebied lijkt hier bovendien alles te lukken. Ik heb best veel opgetreden in Tilburg, zowel als schrijver als muzikant. Zo heb ik twee keer eerder op Tilt gestaan. Het leuk aan de stad is dat alles goed wordt bezocht, ook als je gekke, experimentele dingen doet. Mensen zijn altijd geïnteresseerd.”

Ongezien

Om een nog beter beeld te krijgen van de stad gaat Romeijn op onderzoek uit. “Ik schrijf graag over architectuur en infrastructuur. Dan ben ik vooral geïnteresseerd in dingen die de meeste mensen niet mooi vinden of zelfs niet zien. Denk aan oude fabriekshallen, snelwegen, industrieterreinen - beton basically. De mix tussen stad en industrie vind ik interessant aan Tilburg. Ik ben benieuwd hoe die mix de stad en haar inwoners vormt; wat Tilburg, Tilburg maakt. Ik wil weten wat mensen van Tilburg vinden, hoe ze het vinden om hier te wonen.”

In het nieuws

Naast het literaire stuk gaat Romeijn ook een tiental colleges geven aan de Universiteit van Tilburg. “Dat doe ik samen met Sander Bax [literatuurhistoricus, red.], die naast docent ook een vriend is, dus dat maakt het extra leuk. Daarin gaan we ook onderzoeken hoe die architectuur in het nieuws komt. Hoe er in de media bijvoorbeeld wordt gepraat over nieuwbouwwijken.”

“Dat gaan we proberen te onderzoeken in een werkgroep van studenten cultuurwetenschap. Het overkoepelende onderwerp van het residency wordt uiteindelijk de identiteit van Tilburg en haar architectuur en hoe die gevormd wordt door haar weergave in de media en literatuur”, zegt Romeijn.

Aafke Romeijns eerste optreden als Writer in Residence staat gepland op 3 oktober tijdens Night University aan de Universiteit van Tilburg. Het eindproduct van deze periode zal de schrijfster/muzikant presenteren op 14 maar 2020 tijdens Tilt Festival.

Marc Deurloo

|Doorsturen