Uit

Aftrap DeStijl@Tilburg met Matinee Intime in De Pont

Door Peter van Oirschot

TILBURG - Op zondag 9 april vindt de aftrap plaats van De Stijl@Tilburg, de Tilburgse editie van de landelijke manifestatie Van Mondriaan tot Dutch Design. Dit gebeurt met een Matinee Intime in Museum De Pont aan het Wilheminapark 1 met spraakmakende gasten en optredens. Het programma duurt van 14.30-17.00 uur. De toegang is gratis.

Stijlkenner dr. Alied Ottevanger, auteur van onder meer het (uitverkochte) boekje De Stijl in Tilburg, gaat in gesprek met éminence grise Wies van Moorsel, nicht van Nelly van Doesburg en schrijfster

van een biografie over haar illustere tante. Voorts schuift beeldend kunstenaar en filosoof Loek Grootjans aan die in het kader van zijn project Storage of Distorted Matter onderzoek deed naar het voor Mondriaan zo specifieke licht in Zeeland. Het gesprek wordt door filosofe en voormalig stadsdichter van Tilburg Esther Porcelijn in goede banen geleid.

Voorafgaand aan het gesprek verrast het Duo Ambre & Antoine met een dadaïstisch getinte performance. Klankdichter ACG Vianen doet van zich horen met klankgedichten van Theo van Doesburg, klankkunstenaar Antony Kok en scheppingen van eigen hand. Ter sprake komt onder meer het 'best bewaarde geheim' van Tilburg: De Stijl beleefde alhier haar incubatietijd. Daarnaast worden de veelzijdigheid van Theo van Doesburg, behalve voorman van De Stijl ook dadaïst van het eerste uur, en de activiteiten van hem en Petro van Doesburg tegen het licht gehouden. De betekenis van deze vernieuwende internationale beweging voor het heden komt eveneens ter sprake.

In 2017 is het exact 100 jaar geleden dat De Stijl, de internationaal zeer invloedrijke beweging en tijdschrift werden opgericht. Niet veel mensen weten dat de kiemen van de Stijlbeweging in Tilburg liggen: hier ontmoette Theo van Doesburg, vanwege de Eerste Wereldoorlog gelegerd in de directe nabijheid van Tilburg, spoorbeambte, pianist, dichter, kunstminnaar en mecenas Antony Kok. Samen met Kok en anderen broedde Van Doesburg in Tilburg zijn plannen uit voor een nieuwe wereld die door middel van een de kunsten gestalte moest krijgen. In 1917 werd het tijdschrift De Stijl in Leiden officieel opgericht.

Deze matinee intime is de eerste van een drietal van dergelijke bijeenkomsten in Museum De Pont. Vanwege het museumweekend is het museum op 9 april gratis toegankelijk en worden er diverse activiteiten georganiseerd.

Meer informatie: www.depont.nl en www.destijltilburg.nl

|Doorsturen