Uit

Arthur Jussen en het Residentie Orkest spelen Ravel


Tilburg - Het is een kunst om een pianoconcert te spelen met één hand en het toch te laten klinken alsof er twee handen druk aan het spelen zijn. Een kunst die de jonge pianist Arthur Jussen goed verstaat. Op zondag 23 april speelt hij zonder zijn rechterhand, maar mét het Haagse Residentie Orkest, Ravels Pianoconcert in Concertzaal Tilburg.

Ravel schreef zijn Pianoconcert voor de linkerhand voor de pianist Paul Wittgenstein, broer van de beroemde filosoof, die zijn rechterarm verloor in de Eerste Wereldoorlog. Een uitdaging voor Jussen, die normaal gezien niet alleen op zijn eigen rechterhand kan rekenen, maar ook op de twee handen van zijn broer Lucas. Maar de pianist zou zichzelf niet zijn als hij deze uitdaging niet met beide handen zou aanpakken. Of, ja, zijn linkerhand dan maar.

Naast dit prachtwerk van Ravel staan ook twee beroemde symfonische werken op het programma. De tovenaarsleerling van Dukas is bij het grote publiek bekend geworden door de verfilming van Walt Disney. En Strawinsky's De Vuurvogel is het stuk waarmee Igor Strawinsky in één klap wereldberoemd werd. Hij brak met alle gangbare wetten van de klassieke muziek door kolossale orkesten vol stevig slagwerk, blazers en strijkers op te laten draven en de concertzalen op hun grondvesten te doen schudden. Waaronder Concertzaal Tilburg!

Arthur Jussen spelt Ravel op zondag 23 april te zien en horen in de concertzaal van Theaters Tilburg. Tickets kosten € 29 | € 23 | € 20,50 | jongeren t/m 25 jaar € 14,50, en zijn te verkrijgen via www.theaterstilburg.nl, aan de balie van InfoService & Tickets of telefonisch via 013 543 22 20.

 

 

|Doorsturen