Uit

Blackmetal met Batushka

Door Peter van Oirschot

TILBURG - Op woensdag 10 januari presenteert poppodium 013 blackmetal met Batushka, Schammasch en Trepaneringsritualen. Aanvang om 19.30 uur.

Blackmetal is weer helemaal opgeleefd. Dat is niet alleen te zien aan de Roadburn line-up van de laatste jaren, maar ook aan de constante stroom ijzersterke albums dat uitkwam. Eén van de beste albums van 2017 kwam van het mysterieuze Batushka. De band komt uit Polen en er gaan geruchten dat het een blackmetal supergroep betreft, maar dat weet eigenlijk niemand zeker. Op het debuutalbum 'Litourgiya' laat de groep blackmetal horen die even atmosferisch als agressief is, afgewisseld met (anti?) religieuze stukken van Slavische en Gregoriaanse koorzang. Live brengt Batushka een heuse hoogmis naar het podium.

Schammasch kreeg op Roadburn 2017 de eer om hun loodzware drieluik 'Triangle' uit 2016 integraal te spelen. Of dat werk nog niet genoeg was om nog een paar jaar mee vooruit te kunnen, kwam de experimentele black-doom band in 2017 alweer met opvolger 'The Maldoro Chants: Hermaphrodite'.

De Zweedse 'Götisk Dödsindustri' van Trepaneringsritualen opent het programma. Verwacht nachtmerrieachtige en nihilistische dark-ambient en noise.

|Doorsturen