Uit

Bomvol weekend Tilburg Toont op komst (10-11 juni)

Door Caroline van de Oetelaar van Tilburgse Koerier

De eerste editie van de amateurkunstmaand Tilburg Toont is in volle gang. De hele maand juni zijn er uiteenlopende activiteiten, maar het aankomende weekend (10-11 juni) springt er bovenuit. Op het programma staan maar liefst 27 activiteiten waaronder diverse festivals en grote activiteiten zoals Tilburg in Koor, de Dag van de Kleine Artiest en het Kasteelfeest in Udenhout.

De amateurkunstmaand Tilburg Toont is zaterdag 3 juni officieel geopend door cultuurwethoudster Marcelle Hendrickx met de Ouverture in wijkcentrum de Poorten. Op de Tilburg-Toont-loper maakte de wethoudster een selfie; ook gaf ze het officiële startschot voor de Tilburgse Muziekmarathon (drie weken lang, zes uur per dag muziek), waarna een programma met muzikale optredens volgde.

De hele maand juni zijn er tijdens Tilburg Toont uiteenlopende activiteiten, maar het weekend van zaterdag 10 en 11 juni spant de kroon. In dit tjokvolle weekend zijn de verschillende kunstdisciplines stevig vertegenwoordigd. Zo staat zondag de zesde editie van het korenfestival Tilburg in Koor (11 juni) op het programma waarmee een dag vol zang is gegarandeerd. Ruim 22 koren en vocaal ensembles uit Tilburg laten van zich horen vanaf diverse podia in en om Theaters Tilburg. Diva Karin Bloemen sluit dit muzikale evenement op stijlvolle wijze af in de Concertzaal.
Podiumkunstliefhebbers kunnen hun hart ophalen bij theateractiviteiten, zoals de open dag bij theaterruimte LOFT vol workshops, previews en optredens (11 juni), de Grote Musicaldag bij Factorium Podiumkunsten (10 juni) en de theatervoorstelling ‘Zwartst’ door TTT (10 juni) als onderdeel van WAT toont de WAT (de Werkplaats voor Amateurkunst). Muzikanten tonen hun kwaliteiten tijdens de Muziekmarathon. Beeldend kunstenaars presenteren hun werk voor de ramen van woonkamers en etalageruimtes onder de naam ‘Kijk! Kunst voor het Raam’. Ook is er op 11 juni een expositie én symposium waarbij KiVi toont hoe je beeldende kunst maakt terwijl je nauwelijks of niets kunt zien.
Tijdens dit bruisende weekend is er ook aan alle leeftijden gedacht. Speciaal voor kinderen organiseert Factorium Podiumkunsten de “Dag van de kleine artiest” (11 juni) met leuke, ontroerende en spannende kindertheatervoorstellingen. Jongeren tussen de 13 en 18 jaar kunnen aan de slag met hun eigen ontwerpen in het Textielmuseum. De Kunstbende organiseert hier de ‘werkplaats fashion’ (11 juni). En een bezoekje aan Udenhout is een tip voor gezinnen. Hier opent de kasteelheer de poorten van Kasteel de Strijdhoef. De hele dag kunnen bezoekers in en om het kasteel genieten van een culturele programmering met optredens door AnneThé, Andantino, de 175-jarige Harmonie MVC Udenhout en vele anderen.

Benieuwd naar alle activiteiten in de amateurkunstmaand? Bekijk het programma via www.tilburgtoont.nl. Tilburg Toont is eveneens te vinden via Facebook en Instagram. Hier lees je ook hoe je kunt deelnemen aan de roze-loper-actie. Tilburg Toont wordt gecoördineerd door Art-fact (servicepunt voor amateurkunst in de gemeente Tilburg) en sluit aan bij de landelijke campagne ikTOON.

|Doorsturen