Uit

Cd presentatie Van Hirtum-orgel

Door Peter van Oirschot

HILVARENBEEK - Op zondag 14 mei vindt om 16.00 uur vindt in de Beekse Petruskerk een concert plaats, waarin de cd presentatie zal plaatsvinden van het bekende Van Hirtum-orgel (1840).

De muziek, ingespeeld door de vaste organist van de Hilvarenbeekse Petruskerk Ad van Sleuwen, is gecomponeerd door Jacques Boyvin (1649-1706), die in 1690 een bundel van acht suites het licht deed zien. Deze suites werden uitgebracht onder de titel "Premier Livre d'Orgue".

Deze Franse orgelmuziek is als het ware op het lijf geschreven van het Hilvarenbeekse Van Hirtum-orgel. Na restauratie door orgelbouwer Hans van Rossum in 2005 (pijpwerk) en 2015 (mechaniek en nieuwe balgen) klinkt het orgel als herboren. Ad van Sleuwen, die het orgel al bijna vijftig jaar bespeelt, kent de mogelijkheden van het instrument als geen ander, en weet voor deze Franse muziek de juiste registraties (het gebruik van verschillende klankkleuren) toe te passen.

Aan het concert op 14 mei werken, behalve Ad van Sleuwen, mee Ensemble Venti Musicali, bestaande uit Fien van Dingenen (blokfluit), Willemijn van Baar (traverso), Stephan van der Maas (barokhobo) en Catherine Hawkins (sopraan), Jacques Peeters (tenor) en Stephan van der Maas (bas). De presentatie wordt verzorgd door Wim van Ros, bestuurslid van de Brabantse Orgelfederatie. De dubbel-cd is na het concert te koop, terwijl de toegang tot het concert gratis is.

|Doorsturen